- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Отпор екстремизму у Хрватској и подршка Србима: Шта Пуповац очекује од европских избора

© Фото : screenshot/youtubeМилорад Пуповац
Милорад Пуповац - Sputnik Србија, 1920, 06.06.2024
Пратите нас
Милорад Пуповац, лидер Српског народног већа, кандидовао се на изборима за Европски парламент на листи покрета „Фер плеј листа 9“, а од листе либерално левих странака очекује да освоји један мандат. Залагаће се за стишавање разбукталих екстремистичких страсти које се шире Хрватском, али и Европом уопште.
Поред позивања на отпор порасту екстремизма, поруке које „Фер плеј листа 9“ шаље односе се и на толеранцију према мањинама и различитостима које постоје у већини европских земаља, па и у Европској унији.
Поруке су усмерене на потребу одбране демократских вредности унутар Европске уније од различите врсте популистичких политика које озбиљно прете демократском поретку једног дела земаља ЕУ. У крајњој линији, поруке су биле усмерене на политику проширења и наставак проширења ЕУ на земље југоистока Европе, изјавио је Пуповац за Спутњик.

Отпор негирањугеноцида над Србима

Партнери са листе „Фер плеј“, каже Пуповац, послали су јасну поруку да ће пружити отпор сваком сукобљавању са Србима и сваком дискриминисању Срба, укључујући и политику негирања историјског геноцида почињеног над Србима у раздобљу од 1941. до 1945. године од стране окупационих власти и Независне Државе Хрватске.
Наше поруке и поруке наших партнера су ишле у правцу афирмације мањинских права, посебно права Срба у Хрватској. Ко год да буде на месту изабраног европарламентарца, заступаће те вредности и интересе, било да то буде неко из редова српске заједнице, или других политичких странака које су део те коалиционе листе.
Поменуте партнере, поред других, чине Српски демократски сабор који представља једну од најјачих регионалних странака, затим независна платформа „Север“ који је друга новонастала регионална странка на северу Хрватске, потом социјалдемократе, друге мањинске заједнице, као и либералне странке које су део коалиције и дају им подршку.
Због новонасталих обавеза према предстојећим европским изборима, али и константне обавезе бриге о српским правима у Хрватској, Пуповац каже да неће присуствовати Свесрпском сабору који ће се ове суботе одржати у Београду.
Ми смо сада заокупљени питањем европских избора и заокупљени смо нашим послом око одбране права Срба у Хрватској, тако да немамо много простора за друге активности које бисмо могли преузимати или које преузимамо. Наша позиција у Хрватској је прилично деликатна, због тога што смо и као странка и као представници Срба мета најразличитијих радикалних политика које делују у Хрватској, закључио је Пуповац.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала