- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Развијен уређај који прикупљањем сунчеве енергије може да производе температуру вишу од 1000 степени

CC0 / rawpixel.com / Ерупција на Сунцу
Ерупција на Сунцу - Sputnik Србија, 1920, 06.06.2024
Пратите нас
Инжењери су развили уређај који може да генерише температуре од преко 1000 степени Целзијуса прикупљањем сунчеве светлости. Једног дана би могао да се користи као алтернатива употреби фосилних горива у производњи материјала као што су челик, стакло и цемент.
Наиме, за производњу поменутих материјала потребно је загрејати сировине на преко 1000 степени Целзијуса.
„Отприлике половина енергије коју користимо не претвара се у електричну енергију. Користи се за производњу материјала који су нам потребни у свакодневном животу и индустрији“, рекао је Емилиано Касати из ЕТХ Цирих у Швајцарској, а преноси Њу Сајентист.

Специјални соларни пријемник

Соларне пећнице које фокусирају сунчеву светлост на пријемник кроз низ покретних огледала могу да генеришу високе температуре, али оне не могу да пређу 1000 степени. Стога су Касати и његове колеге дизајнирали соларни пријемник са слојем кварца.
Кварц је полупровидан материјал који преноси светлосну енергију, али блокира топлотну енергију. То јест, док се силицијум загрева концентрисаном сунчевом светлошћу, кварц спречава излазак топлотне енергије; задржавајући топлоту и смањујући губитак енергије унутар система.

Створене температуре од 1050°Ц

Тим је тестирао модификовани соларни пријемник у објекту који симулира сунчеву светлост и открио да може лако да генерише 1.050 степени и да може да достигне 1.200 степени. Иако су ово прелиминарни резултати тестирања за сада, Касати се нада да ће једног дана овај пријемник бити широко коришћен као алтернатива за генерисање високих температура у индустрији.
Истраживање под називом Solar thermal trapping at 1,000°C and above објављено је у часопису Device.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала