Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Шта се крије иза албанске акције против „српских шпијуна“

CC0 / Слика генерисана вештачком интелигенцијом / Шпијун
Шпијун - Sputnik Србија, 1920, 06.06.2024
Пратите нас
Оптужбе Приштине на рачун њених сународника да су шпијуни српских безбедносних служби су очајнички потез режима Аљбина Куртија да прикрије своје неуспехе пред унутарполитичким аудиторијумом, сматра бивши оперативац Божидар Спасић.
У Урошевцу на Косову и Метохији су ухапшена двојица Албанаца, наводно због сарадње са Безбедносно-информативном агенцијом Србије (БИА), што је из ове службе одмах оштро демантовано.

Куртијево прање због неуспеха

У њиховом хапшењу кључну улогу је имала такозвана Косовска обавештајна агенција а један од ухапшених је био полицијски службеник у периоду од 1990. до 1999. године, док је након рата наставио да врши дужност цариника током периода управљања УНМИК на Косову.
На питање шта се тачно крије иза пласирања тезе Приштине да су ухапшени Албанци српски шпијуни Божидар Спасић, бивши припадник српске Државне безбедности, каже да се Приштина служи методама из Хладног рата не би ли прикрила сопствене неуспехе, при чему истиче да су ова хапшења, по њему, вишеслојна.
„Циљ ових хапшења јесте да прикрију неуспехе које Приштина има на све стране и у свим службама. Друго, на суђењу Хашиму Тачију и осталима се износе чињенице и детаљи управо из периода за када се ова два Албанца оптужују да су шпијунирали за Србе, што указује на чињеницу да они повезују неке ствари које не могу да се повежу, али, њима непријатно падају хапшења и суђења у Хагу па овим желе да покажу како је ето Србија у то време врбовала Албанце који су за њу шпијунирали. То су наравно безвезне игре,“ оцена је Спасића.
С друге стране, по мишљењу Спасића, поменуто хапшење Албанца који су наводно радили за српске безбедносне службе, а против, како кажу, „Републике Косова“, као и чињеница да су у хапшењу учествовали приштински специјалци су очекивани потез.

Вишеслојни мотив Приштине

„Ево и зашто. Сетимо се да је недавно Србија ухапсила Албанца, бившег припадника ОВК који се сумњичи да је починио ратни злочин и против Срба и Албанаца и који је био на међународној оптужници због тероризма. Против њега се води поступак у Србији да би се утврдиле чињенице. Приштина је ово урадила како би компензовала наш поступак,“ каже Спасић.
Међутим, сматра он, то је само једна од ствари коју Албанци у суштини желе овим да постигну.
„Интересантно да је један од двојице ухапшених био цариник дуги низ година и то у периоду када је британска обавештајна служба држала косовску царину. То је период кад је било највише корупције и шверца на КиМ. Дакле, тај ухапшени ако је и шпијунирао за некога, сигурно није за нас, већ за Енглезе,“ верује Спасић.
Према његовим речима, чудно је да се све ово дешава 24 године касније, што наводи на помисао да Приштина жели да овим хапшењем покаже да Србија иде дотле да врбује и њихове суграђане и да их шпијунира како би их дестабилизовала.

Покушаће да оптуже Србију

„Врло вероватно позадина овог хапшења сем освете, сигурно има везе и са њиховом унутарполитичком ситуацијом, јер видимо да им ствари не иду баш од руке за неке њихове планове као што је улазак у Савет Европе, па из тих разлога сада морају да прикажу како Србија врши велики притисак на њих - и на овај начин,“ оцена је Спасића.
Он додаје да га не би зачудило и да двојица ухапшених буду и осуђена за шпијунажу с обзиром да је познато како раде косовски судови, али и као доказ да Србија врши притисак на њих.
Акција Косовске полиције, како је саопштено у Приштини, наставља се претресом имовине осумњичених. С друге стране, у саопштењу Безбедносно-информативне агенције одлучно су демантовани сви покушаји пласирања лажних вести од стране привремених албанских институција на Косову и Метохији да су два лица која су ухапшена у Урошевцу под оптужбом за извршење кривичног дела шпијунаже у било каквом односу сарадње са Агенцијом.
Лого Безбедносно-информативне агенције - Sputnik Србија, 1920, 05.06.2024
СРБИЈА
БИА демантује наводе о везама са ухапшенима због шпијунаже у Урошевцу
Шпијун - Sputnik Србија, 1920, 05.06.2024
СРБИЈА
На КиМ ухапшена два Албанца због наводне шпијунаже
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала