- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Влада Србије усвојила уредбу: Смањење трошкова накнаде за произвођаче зелене енергије

CC0 / Unsplash / Далековод
Далековод - Sputnik Србија, 1920, 06.06.2024
Пратите нас
Министарство рударства и енергетике Владе Републике Србије саопштило је да је на данашњој седници Владе усвојена нова Уредба о накнади за подстицај повлашћених произвођача електричне енергије, која je од значаја како за домаћинства, тако и за индустријске прозјумере.
У саопштењу се наводи да је најважнија новина смањење трошкова накнаде за купце-произвођаче који производе зелену енергију за сопствене потребе, док за остале потрошаче износ накнаде остаје непромењен.
Уредба прописује начин обрачуна накнаде за повлашћене произвођаче електричне енергије коју плаћају крајњи купци. Новим прописом додатно се олакшава и унапређује финансијски положај купаца-произвођача, јер се основица за обрачун накнаде заснива на нето електричној енергији, а не на преузетој електричној енергији из мреже.
Министар рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић изјавила је тим поводом да су овом уредбом заокружене измене пореза и накнада који се односе на купце-произвођаче, на повољнији начин за прозјумере.
Купцима-призвођачима ће се, како је навела, повећати уштеде на рачунима за струју, односно биће им смањени рачуни за електричну енергију.
Дубравка Ђедовић Хандановић је рекла да је најважнија измена која се односи на купце-произвођаче та да ће од сада накнаду за повлашћене произвођаче електричне енергије плаћати на разлику предате и преузете електричне енергије из мреже.
Према њеним речима, исту измену је Влада до сада спровела и за обрачун ПДВ-а, акцизе, као и за накнаду за енергетску ефикасност.
Министарка је поновила да се енергетска транзиција тиче читавог друштва и да сви морамо да учествујемо у њој – и грађани и привреда и држава, стварањем повољног регулаторног оквира.
Капацитет прозјумера је у последњих 20 месеци повећан приближно девет пута, држава је субвенционисала скоро петину изграђених соларних електрана међу домаћинствима и сада смо заокружили неопходне измене прописа, од којих ће сви који производе електричну енергију за сопствене потребе имати користи, објаснила је она.
Дубравка Ђедовић Хандановић је истакла да је Уредбом прописано да ће се у случају негативне премије коју повлашћени произвођачи електричне енергије плаћају ЕПС-у та премија примарно користити за смањење рачуна грађана.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала