- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Америка мења стратегију о атомском оружју: Могуће повећање нуклеарног арсенала

© AP Photo / William Collette/U.S. Air Force via AP)САД тестирају нуклеарно оружје
САД тестирају нуклеарно оружје - Sputnik Србија, 1920, 07.06.2024
Пратите нас
Амерички председник Џозеф Бајден недавно је потписао нове смернице у вези са условима употребе америчког нуклеарног оружја, изјавио је виши директор за контролу наоружања и разоружање у Савету за националну безбедност Беле куће Пранај Вади.

„Председник Бајден је недавно потписао ажуриране смернице о условима употребе нуклеарног оружја које узимају у обзир реалност нове нуклеарне ере. Те инструкције наглашавају потребу узимања у обзир раста и ширења разноврсности кинеског нуклеарног арсенала, као и потребу истовременог обуздавања Русије, Северне Кореје и Кине“, рекао је он у обраћању на годишњем састанку Удружења за контролу наоружања у Вашингтону.

У коригованој америчкој стратегији нуклеарног оружја САД стављен је велики акценат на конкуренцију, рекао је он.
САД не искључују могућност да би у будућности могле да одлуче да повећају свој нуклеарни арсенал ако буде потребно, напоменуо је специјални помоћник америчког председника.
„Без промене праваца у нуклеарним арсеналима наших противника, могли бисмо доћи до тачке у наредним годинама када ћемо морати да повећамо број нуклеарног оружја. Морамо бити потпуно спремни да то учинимо ако Бајден то одлучи. Ако дође тај дан, то ће значити да је потребно више нуклеарног оружја да би се обуздали наши противници и заштитили Американци, као и наши партнери и савезници“, констатовао је Вади.
Повећање америчког нуклеарног арсенала и борбене готовости омогућиће нам да се вратимо дијалогу о контроли наоружања са Русијом и Кином, сматра он.
„Реалност је да је даље проширење нашег наоружања и борбене готовости у нуклеарној сфери невероватно важно за повратак контроле над стратешким наоружањем, као и да ће подстаћи Русију и Кину да учествују у контроли наоружања“, додао је Вади.
С тим у вези, званичник је додао да САД не виде да је целисходно изградити свој нуклеарни арсенал до нивоа који се може упоредити са заједничким обимом оружја Русије и Кине како би се осигурало „ефикасно обуздавање“ те две земље.
Према његовим речима, Вашингтон ће наставити да се придржава одредби Споразума о смањењу стратешког офанзивног наоружања све док Русија то чини.
„Чини ми се да Русија, барем тренутно, и даље види вредност у очувању ограничења на распоређено стратешко нуклеарно оружје. Ово је позитиван развој догађаја и слажемо се са том позицијом“, додао је он.
Вади је навео да, за разлику од својих противника, Вашингтон не намерава да развија нуклеарно оружје намењено за накнадно размештање у орбиту, јер би такав корак представљао „јавно кршење” постојећих споразума о свемиру.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала