- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Додик: Референдум о независности Републике Српске ће бити одржан, могуће уједињење са Србијом

© Sputnik / Лола ЂорђевићПредседник Републике Српске Милорад Додик.
Председник Републике Српске Милорад Додик. - Sputnik Србија, 1920, 07.06.2024
Пратите нас
Референдум о независности Републике Српске од БиХ ће бити одржан, а његов датум тек треба да буде одређен, рекао је председник Републике Српске Милорад Додик у интервјуу за руске медије на маргинама Међународног економског форума у Санкт Петербургу (СПИЕФ). Додик такође није искључио могућност будућег уједињења Републике Српске са Србијом.
„Било би потпуно природно и историјски оправдано да се земље у којима већину становништва чини српски народ уједине у јединствену структуру и заједницу, али то је задатак будућих генерација и политичких одлука обе државе“, рекао је Додик.
Према његовим речима, постоји одлука о раздвајању од Босне и Херцеговине, али, још увек није одређен конкретан датум и до одржавања референдума потребно је да прође неко време.
Додик је најавио почетак преговора о раздруживању, али и додао да је уверен да већ постоји „историјска, генерално цивилизацијска зрелост и разумевање да је то потребно и да ће се десити“.
Додик је раније рекао да ће власти Републике Српске у року од 30 дана израдити предлог мирног раздруживања Босне и Херцеговине.
Према његовим речима, то ће омогућити очување постојећег модела економског функционисања и његово прилагођавање моделу мирног разграничења.

Запад вежбао на Југославији, па прешао на поделу Русије

План о подели Русије на пет делова измислио је Запад, а руски председник Владимир Путин схватио је тенденције и преузео вођство у борби за националне интересе своје земље, изјавио је председник Републике Српске Милорад Додик у интервјуу руским медијима на маргинама Међународног економског форума у Санкт Петербургу.
„Пре 20 година Запад је вежбао на Југославији како би годинама после то исто спровео у Русији, и желећи да се максимално приближи Русији потпуно је окупирао Украјину како би у даљим фазама поделио Русију. Знамо да постоји такав план да се Русија подели на пет делова. Они су научили да тако поступају у многим деловима света и најзад су дошли овде. Мислили су да ће им успети“, истакао је он.
Према његовим речима, главни циљ Запада и Европе која апсолутно нема никакве ресурсе, ни гас, ни нафту ни ретке метале, а ни лидере такође, јесте да овлада ресурсима које Русија поседује.
Претходно, Путин и Додик састали су се на маргинама Међународног економског форума у Санкт Петербургу и током разговора се сагласили да је међусобна сарадња успешна и да се наставља тим правцем.
Међународни економски форум у Санкт Петербургу одржава се од 5-8 јуна.
Милорад Додик и Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 06.06.2024
РУСИЈА
Путин Додику у Санкт Петербургу: Русија не мења став у вези са Дејтоном /видео/
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала