- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Додик за Спутњик: Путин разуме и уважава Републику Српску, и сам је доживео превару Запада

© Sputnik / Alexei Danichev / Уђи у базу фотографијаМилорад Додик и Владимир Путин
Милорад Додик и Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 07.06.2024
Пратите нас
Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је за Спутњик да председник Руске Федерације Владимир Путин разуме и уважава Српску, јер је Русија у односу на земље Запада једини сведок Дејтонског споразума који га и даље поштује.
На питање како види Републику Српску уколико раздруживање буде успешно, Додик је рекао да је види као заједницу мира и добро уточиште за све добре људе.
„Видим је као стабилну развијену и богату заједницу. Она има све предуслове да тако и буде. Међутим, креатори западне политике су нама наметнули заједницу Босне и Херцеговине која је зауставила успешнији пут Републике Српске као просперитетне и богате заједнице“, истакао је Додик.
На питање у вези са ставом председника Русије поводом идеје мирног разграничења Срспке у БиХ, Додик је поручио:

„Он разуме и уважава Републику Српску. Руска Федерација је сведок потписа Дејтонског споразума, и она је једина остала на основном том споразуму. Сви други са Запада су давно напустили Дејтонски споразум, креирајући решења која су ван њега и ван Устава. И ништа то није ново, јер је и сам председник Путин доживео ту врсту преваре Запада, када је потписујући Мински споразум веровао да ће доћи до стабилизације и провођења тог споразума, а касније се сазнало да је стварни интерес Запада да подвали и превари Русију“.

Одговарајући на питање да ли се плаши санкција због односа са Русијом, Додик је подсетио да се Република Српска није придружила санкцијама Запада према Руској Федерацији, и истакао да западне земље чине да те санкције онемогуће било какву сарадњу фактора и субјеката са простора Европе са Русијом.
„Ми одржавамо све односе са нашим старим и традиционалним партнерима у бизнису овде у Русији и разговарамо о новим могућностима, и тражимо начине да та сарадња буде успешна, на обострано задовољство. Наши људи су свесни тешкоћа и изазова, али нису спремни да се повинују неправедним санкцијама према Руској Федерацији“, истакао је председник Српске.
Додик је у интервјуу за Спутњик на маргинама Међународног економског форума у Санкт Петербургу (СПИЕФ) говорио и о резолуцији о Сребреници недавно усвојеној у Генералној скупштини Уједињених нација.
Он је навео да се та резолуција назива тим именом само да би помпезно и озбиљно изгледала:

„А она је неозбиљна зато што иза ње не стоји већина међународне заједнице. Противуставна је зато што је покренута мимо уставних начела и правила Босне и Херцеговине. Представља приватни акт људи из Сарајева. И није предмет одлуке уставом предвиђених органа, да се у форми иницијативе то покрене“.

Додик је истакао да се према тој резолуцији у Републици Српској односе баш онако како је пословником о раду Генералне Скупштине УН-а и предвиђено, те да је она трајно разделила било какву могућност да живот српског и бошњачког народа заједно.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала