- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Пет мистериозних предмета који и даље збуњују археологе /фото/

CC0 / Слика генерисана вештачком интелигенцијом / Археолошко налазиште
Археолошко налазиште - Sputnik Србија, 1920, 07.06.2024
Пратите нас
Археолози у највећем броју случајева знају како је већина предмета из прошлости настала и чему је служила. Међутим, има изузетака, попут неолитских камених лопти или римског додекаедра.
„Ови предмети су одличан пример зашто откривање прошлости и даље фасцинира и професионалце и јавност“, навела је за портал The Conversation Наташа Харлоу са Одељења за археологију Универзитета у Нотингему.

Римски додекаедар

Због новог открића у Енглеској, ови интересантни предмети из времена Римског царства поново су привукли пажњу јавности.
До сада их је пронађено око 130 у различитим областима некадашње империје, сваки од њих направљен је од легуре бакра.
„Ниједан приказ ових предмета није пронађен ни у античкој литератури ни у уметности. Немају стандардну величину, а на њима нема трагова коришћења. Археолози не знају за шта су коришћени“, наводи Наташа Харлоу.

Неолитске камене лопте

Направљене и изрезбарене камене лопте пронађене су углавном у Шкотској, а направљене су у време каснијег неолита, отприлике између 3200. и 2500. године пре нове ере. До сада их је откривено 425. Величине су лопте за крикет и направљене су од различитих врста камена, а на њима су изрезбарени различити украси.
Неке камене лопте пронађене су у гробницама, друге у насељима. Ретко су идентичне, па се не чини да су део једног сета.
„Да ли су ово пројектили за напад на предаторе? Оружје? Играчке? Или уређај за мерење тежине? Научници и даље не знају.“

Неолитски ваљак од креде

Три изрезбарена цилиндра од креде пронађена су 1889. у дечјем гробу у Фолктону. Они имају геометријску декорацију и нешто што је налик очима, носу и обрвама. Четврти ваљак пронађен је 1993. у Лаванту, а пети, много украшен, у Бартен Агнесу 2015. Последњи је закопан са остацима троје деце, која су живела отприлике између 30005. и 2890. пре нове ере.
„Мотиви на њима су естетски слични неолитским каменим лоптама. Неки верују да је био мера за стопу, други су их повезивали са несталим посудама, трећи са астрономским опсервацијама, али присуство у гробовима деце указује на много осетљивије објашњење“, навела је Наташа Харлоу.

Римско-британски козметички млин

Козметички млин прави се од бакра и има два дела. Један је за млевење, други за туцање. У Британији римског доба било их је доста, а слични нису нађени у континенталној Европи. Код њих није мистерија чему служе, већ то коју су супстанцу они млели.
„Једни верују да је коришћена за лекове, за афродизијаке, за козметику, за наркотике… Садржај још није успешно анализиран“, навела је Харлоу.

Златни прстенови из бронзаног доба

Бронзано доба донело је изванредан златни накит. Ови мали, отворени прстенови из каснијег бронзаног доба, отприлике између 1000. и 800. године пре нове ере, пронађени су у Ирској, Британији и деловима Енглеске, углавном у паровима и са лепим орнаментима.
„Неки претпостављају да су у питању минђуше за нос, минђуше или накит за косу. Али ниједно од ових објашњења није задовољавајуће јер би били екстремно неудобни за ношење. Потребан нам је контекст“, наводи Наташа Харлоу.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала