- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

По ставкама: Путин представио планове развоја Русије

© Sputnik / Alexandr Kryazhev / Уђи у базу фотографијаМеђународни економски форум у Санкт Петербургу
Међународни економски форум у Санкт Петербургу - Sputnik Србија, 1920, 07.06.2024
Пратите нас
Руски председник Владимир Путин обратио се учесницима на пленарној седници у оквиру Међународног економског форума у Санкт Петербургу. Он је поручио да је у свету приметна права трка за јачање суверенитета, као и покушаји хегемона да сачувају своју улогу.
„Кроз призму економских односа могу се уочити процеси који се динамично развијају у савременом свету. Видимо како се међу земљама покренула борба за јачање суверенитета и то на три нивоа - државном, вредносно-културном и економском. Истовремено, земље које су до сада биле лидери глобалног развоја покушавају на све начине, истином или на превару да задрже своју улогу хегемона“, рекао је Путин.
Издвајамо кључне тезе са Путиновог говора:
Русија је доказала висок ниво усвајања технолошких промена. Променио се финансијски сектор, услови трговине. У савременим условима и у перспективи будућност државе зависи од тога колико ефикасно може да одговори на глобалне изазове.
Русија развија транспортне коридоре. Посебну пажњу поклониће јужном правцу, реч је о коридорима „Север-Југ“ и о црноморском правцу. Поред тога активно се развија Северни морски пут.
БРИКС има велики потенцијал за пријем нових чланица. Москва поздравља такав правац развоја. Земље БРИКС разрађују своју платну инфраструктуру независну од западне.
Русија остаје један од кључних учесника у светској трговини, упркос свим препрекама и нелегитимним санкцијама.
Државе пријатељске Русији чине три четвртине њеног трговинског промета.
Русија врши преоријентацију у спољнотрговинским плаћањима. Удео рубље расте, приближава се 40 одсто, а удео обрачуна у „токсичним” валутама је, напротив, преполовљен.
Према оцени Светске банке Русија је постала четврта економија света по паритету куповне моћи. Русија је испред Јапана. Темпо економског раста Русије превазилази светски просек, а он се обезбеђује пре свега из области које се не односе на сировине.
Пензије пензионера који су наставили да раде требало би да почну да се индексирају 1. фебруара 2025. године. Државна дума треба да размотри предлог закона.
Неопходно је одредити стопу пореза на доходак од пет одсто за руске ИТ компаније до 2030. године.
Међународни економски форум у Санкт Петербургу одржава се од 5-8. јуна.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала