- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Скрива се истина: Чеси неће да гину за друге и да наоружавају Украјину — хоће разговор са Русијом

© Фото : Спутњику уступио Милутин ИлићЛадислав Врабел обраћа се окупљенима током мировног протеста у Прагу
Ладислав Врабел обраћа се окупљенима током мировног протеста у Прагу - Sputnik Србија, 1920, 07.06.2024
Пратите нас
Народ Чешке не жели да шаље оружје у Украјину и гине за друге, то се не види, имамо цензуру, људи се плаше. Осудили су ме за ширење панике и страха, јер сам упозорио на куповину авиона Ф-35. Зато сам организовао Дане мира. Нација се уједињује, покренули смо апел за мир и нисмо сами у Европи. Људи се више не плаше да кажу да желе разговор са Русијом
Ово за Спутњик каже Ладислав Врабел, независни политичар из Чешке, суверениста, кандидат за посланика у Европском Парламенту:
„Репресија је велика. Имамо три осуђена зато што су имали слово З на ранцу или беџу, а стотине људи свакодневно зову у полицијске станице или на суд због њихових ставова. Протести, односно Дани мира, ослободили су људе да јавно кажу да су пре свега против наоружавања Украјине“.
Врабел је Дане мира у Прагу организовао прошле недеље, управо у време мини НАТО самита у том граду.
Док су се министри спољњих послова чланица НАТО-а договарали о даљој подршци Украјини, грађани Чешке са улице су поручили да су не само против одласка у рат који није њихов, слања њихове деце у рат и слања оружја из њихове земље у Украјину, већ за и моментални прекид сукоба и преговоре.
„Док су се они договарали како да пошаљу додатно оружје и како да нападају дубоко у руску територију, на тродневним Данима мира изашли смо на улице и показали став грађана. Одржана је и Међународна мировна конференција. Учествовале су десетине политичара, личности из јавног живота и наравно грађани. Водио сам организацију, већ две године организујем демонстрације за мир и слободу говора, али, важно је рећи да протесте финансирају обични грађани. Увек се организују, пошаљу новац на транспарентни рачун. Овога пута скупили смо 130 хиљада евра. И то говори о решености људи да зауставе безумље“, истиче Врабел.

Петиција којом Чеси траже мир

Он додаје да су на мирне протесте позвани и политичари из других земаља. Дошао је бивши потпредседник Чехословачке, касније председник владе Словачке и министар правде Јан Чарногурски. Из Чешке Републике ту је био и бивши председник владе Јиржи Пароубек. Из Словачке је такође дошао европосланик Милан Угрик. Из Пољске парламентарац и потпредседник политичке странке Конфедерација пољске круне, Роман Фрич.
„Из Шведске је дошла да нас подржи Сели Видинг, која је посланица шведског парламента. Дошли су људи и из других земаља. Из Републике Србије ваш цењени адвокат Горан Петронијевић. Објавили смо петицију у којој ми, грађани Чешке, захтевамо од владе да поштује чињеницу да већина жели окончање сукоба у Украјини. Због тога захтевамо од владе хитно заустављање испорука оружја тој земљи. Тражимо од владе да води нашу земљу ка апсолутном дистанцирању од сукоба са Руском Федерацијом“.

И Срби међу потписницима Апела за мир

Врабел додаје да петиција коју грађани Чешке ових дана потписују у електронској форми има апел и за друге земље, хитно траже од Руске Федерације, Украјине, Сједињених Америчких Држава, Кине, Француске и Велике Британије, да одмах започну заједничке мировне преговоре и пронађу компромисно решење које ће окончати сукоб у Украјини и осигурати мир у будућности.
„Међу потписницима мировног апела, поред поменутог Петронијевића има још ваших сународника, људи који су профилисани у свом послу, чија реч има тежину. Један од њих је филмски редитељ Драган Ћирјанић“, додаје Врабел.

Рушење глобалистичких бесмислица

Пре две године наш саговорник написао је програм "Чешка Република на првом месту", план како да се његова земља извуче из глобализма и постане суверена земља у којој ће се добро живети. Логичан корак је, каже, било формирање политичког покрета, као и кандидовање за Европски парламент, јер је то „једини начин како да се прогурају ствари“.
© Фото : Спутњику уступила Бојана Вурдеља"Чеси желе мир, неће да гину за друге и хоће разговор са Русијом"
Чеси желе мир, неће да гину за друге и хоће разговор са Русијом - Sputnik Србија, 1920, 07.06.2024
"Чеси желе мир, неће да гину за друге и хоће разговор са Русијом"
„Управо из Европског парламента нам долазе те глобалистичке бесмислице. Нажалост, у Чешкој има врло мало политичара који се могу сматрати суверенистима, али имамо пријатеље и колеге са којима радимо у другим земљама, као што у Немачкој сарађујемо са АФД. У Мађарској, Словачкој и Великој Британији имамо политичаре са којима сарађујемо на међународном нивоу. То је важно зато што политички правац Европске уније у овом тренутку уништава земље ЕУ. Она је нови орган чији је циљ да ликвидира оригиналне државе и замени их новим политичким, геополитичким субјектом којим ће бити управљано централно. Потребно је да у ЕП буде што више суверениста како би се вратили систему самосталних земаља које су суверене и које сарађују, као што је било на почетку“.

Ако треба да гинемо, одлучићемо сами

Врабел за Спутњик каже да је већ припремио следећи конкретан корак који је изнео током Међународне мировне конференције у Прагу, на којој су били и представници Руске Федерације, новинари из Кине, и представници Сједињених Америчких Држава и Канаде:
„Представио сам концепт референдума у вези са укључивањем наше земље у конфликте ван територије Чешке Републике. То значи да ћемо сада почети са прикупљањем потписа за петицију како би се законски увео референдум у случају да се Чешка на било који начин, било оружјем или војницима, укључи у конфликт изван њене територије. О томе би прво морали да се изјасне грађани јер политичари одлучују, а грађани одлазе у ратове да гину. Желимо да, ако већ треба да гинемо за нечије интересе, о томе одлучимо ми сами. То је конкретан корак који би могао у будућности осигурати мир у целом свету. Размишљање у том правцу, да и о ратовима одлучују грађани“.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала