Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вулин: Када су Срби јединствени Балкан је миран - нећемо дозволити да нас окрећу једне против других

© Sputnik / Лола ЂорђевићПотпредседник Владе Србије Александар Вулин
Потпредседник Владе Србије Александар Вулин - Sputnik Србија, 1920, 07.06.2024
Пратите нас
Свесрпски сабор је добра вест за Балкан, јер када су Срби јединствени и стабилни онда је и Балкан сигуран и миран, изјавио је потпредседник Владе Србије Александар Вулин.
Вулин је указао да српско национално питање на Балкану не може да се решава парцијално и појединачно, него само посматрајући Србе као целину, односно јединствен политички народ.
Он је рекао да ће суштинска порука скупа који ће сутра бити одржан у Београду, бити да су Срби након дугих деценија лутања поново постали јединствен политички народ и да ће заједно доносити одлуке суштинске за опстанак без обзира где они живе.
Вулин је истакао да поделе на прекодринске, оводринске Србе, на некакве Пречане, на Србе из ове или оне републике или државе, треба да престану од момента када буде одржан овај велики Свесрпски сабор.
"Порука је - ми смо једно, свесни смо изазова који су пред нама и нећемо дозволити да нас, као у вековима иза нас, деле, свађају и окрећу једне против других", нагласио је Вулин, који је и сенатор Републике Српске у интервјуу за Срну.
Поводом негативних коментара о Свесрпском сабору од суседних народа, Вулин је рекао да они могу да осећају само завист, ако нису у стању да тако окупе све своје сународнике, као и да не треба да осећају страх, јер скуп није уперен против иједног другог народа.
"Ово је добра вест за Балкан, јер када су Срби стабилни, када су Срби јединствени, када је Србија снажна, онда је Балкан сигуран и миран. Ово није уперено ни против једног народа, већ је ово коришћење права Срба да буду јединствен политички народ и да о најбитнијим питањима у вези са сопственим опстанком одлуке доносе заједно, размишљајући о томе како се оне односе на Србе без обзира где они живе", навео је.
Поводом резолуције о Сребреници и шта све Срби могу очекивати од Запада, које изазове када је реч о Српској, Космету и безбедности српских земаља, Вулин је рекао да се после гласања о тој резолуцији сада показују праве намере њених аутора.
"Ви сада видите, посебно у босанскохерцеговачкој јавности где се много пише и говори о томе, како одједанпут говоре како су Срби починили геноцид. Заборавили су ону причу о појединцима и да то није народ, него сада говоре да су Срби починили геноцид, да Срби треба да одговарају, да је српско руководство то које ево сад покушава да промени историју", указао је Вулин.
Он је додао да сада очекује да почне "извођење радова", односно да ће почети позивање на резолуцију, коју је донела Генерална скупштина УН.
"А, из тога произилази да морамо да променимо уџбенике, да смо дужни да другачије посматрамо не само своју историју, него да другачије посматрамо стварање и настанак Републике Српске, па улогу Србије, па ратну одштету, па нас увлаче у све оне теме које немају никаквог смисла", нагласио је Вулин.
И наравно, додао је, ова резолуција је донета са лажном идејом да ће допринети помирењу и стабилизацији на Балкану, а већ сада у БиХ је узаврела атмосфера, у којој се Срби с правом осећају повређеним и увређеним зато што су их назвали "геноцидним".
"Имате Бошњаке, односно делове њихових политичких елита, јер не можемо говорити о целом народу, а који сматрају да је сада потребно казнити Србе због онога што се дешавало у 'геноциду' и да је потребно Републику Српску свести на некакав ниво фолклора. То изазива апсолутно нестабилност и проблеме унутар БиХ", истиче потпредседник српске владе.
Додао је да је Влада Црне Горе пред падом зато што су њени представници гласали за резолуцију, иако је то у апсолутној супротности са огромном већином грађана Црне Горе не само Срба, већ већином грађана Црне Горе.
"Имате проблем у Северној Македонији где се оголило функционисање те земље у којој новоизабрани председник каже да ни на који начин није консултован по том питању. Дакле, ви имате потпуну нестабилност у оквиру самог Балкана", прецизира Вулин.
Додао је да се не сме заборавити ни Хрватска која је већ почела да се љути на доношење резолуције о Јасеновцу, иако су, када су доносили резолуцију о Сребреници, говорили да то нема везе са Србијом и питали 'где се помиње Србија?'". Вулин је зато упитао: "А где се у резолуцији о Јасеновцу помиње Хрватска? А, морала би се помињати".
"Дакле, видите до чега је то довело и ја очекујем да су то следећи изазови. Наравно да ће наставити да покушају да умање Републику Српску. Није им успело да одвоје Србију од Српске, није им успело да убеде Србију, да кажу да је резолуција о Сребреници заправо резолуција о тамо неким злим Србима из Републике Српске. То је напад на целину српског народа", јасан је Вулин.
Следеће што очекује Вулин је и наставак удара на имовину Републике Српске и саму суштину постојања Републике Српске као међународно признатог правног ентитета.
Он је рекао да би могли да размишљају да у неко догледно време укину Републику Српску, а од Србије наплате ратну одштету када би у неко догледно време успели да смене председника Србије Александра Вучића, али је истакао да неће успети ни у томе ни да одвоје Србију од Српске и, самим тим, нити да униште Српску.
"Србија је гарант Дејтонског споразума. Сабор ће то потврдити. Подсетићемо читав свет да су Срби јединствени и да Србија не мисли да заборавља на Републику Српску као што не мисли да заборавља на Србе у Црној Гори или не мисле да заборави Србе у Северној Македонији или Србе у Хрватској или Србе где год они живе", поручио је.
Вулин је истакао да је Србија учествовала у доношењу Дејтонског споразума и да ће се Србија борити да Дејтонски споразум буде сачуван, не дух Дејтона, не тумачења Дејтона, већ експлицитно слово Дејтона, како је написано тако мора да се спроводи.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала