- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Нетанијаху позвао Ганца да не подноси оставку

© AP Photo / Abir Sultan/Pool Бењамин Нетанијаху
Бењамин Нетанијаху - Sputnik Србија, 1920, 08.06.2024
Пратите нас
Израелски премијер Бењамин Нетанијаху позвао је данас члана ратног кабинета Бенија Ганца да не подноси оставку, након његове најаве да ће изаћи из владајуће коалиције ако Нетанијаху до данас не представи јасну стратегију за Појас Газе након окончања рата.
Нетанијаху је на Иксу поручио да је сада време за јединство, а не за поделе.
"Морамо остати јединствени пред великим задацима који су пред нама. Позивам Бенија Ганца - не напуштајте владу за ванредне ситуације. Не одустајте од јединства”, навео је он.
У саопштењу објављеном неколико минута касније, Ганц је одговорио да су, поред оправдане радости, због ослобађања четворо талаца сви изазови са којима се Израел суочава остали исти какви су били.
"Зато поручујем премијеру и целом руководству - данас такође морамо одговорно да размислимо како је најбоље и могуће да наставимо одавде", поручио је Ганц, преноси „Тајмс оф Израел“.
Ганц је претходно одложио обраћање које је било планирано за данас, а за које су аналитичари очекивали да ће у њему објавити оставку на ту функцију, након што је израелска војска спасила четворо талаца у централном делу Појаса Газе.
Ганцов портпарол портпарол није навео када ће се Ганц обратити јавности, пренео је Ројтерс.
Израелски медији су претходно објавили, наводећи процене политичких аналитичара, да се очекује да ће Ганц данас саопштити да подноси оставку на ту функцију.
Ганц је прошлог месеца обавестио израелског премијера Бењамина Нетанијахуа да ће, уколико он до 8. јуна не представи јасну стратегију за Појас Газе након окончања рата, поднети оставку.
Повлачење Ганцове центристичке партије не би представљало непосредну претњу за Нетанијахуову владајућу коалицију која има 64 од укупно 120 посланичких места у Кнесету, али би могло имати озбиљан утицај.
Са одласком Ганца, Нетанијаху би изгубио подршку центристичког блока који је помогао да се прошири подршка израелској влади у земљи и иностранству од почетка сукоба у Појасу Газе, пренео је Танјуг.
Ганцова оставка би такође могла указивати на ограничене изгледе за успех најновијих напора за прекид ватре у Појасу Газе, наводе аналитичари.
Спасиоци извлаче рањеника после напада на град Газу - Sputnik Србија, 1920, 08.06.2024
СВЕТ
Болница „Ал Акса“: У израелском нападу на избеглички камп погинуло 55 људи
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала