- Sputnik Србија, 1920, 12.12.2022
МОЈА ПРИЧА
Доносимо вам животне приче, репортаже и необичне судбине људи који друштво чине бољим.

Ово је савршен рецепт: Како је једна Српкиња освојила цео свет, а спрема се да освоји – Србију

© Фото : Спутњику уступила Снежана ЋалићАјваром освојила жири "Мастер шефа" и Аустралију
Ајваром освојила жири Мастер шефа и Аустралију - Sputnik Србија, 1920, 08.06.2024
Пратите нас
Када Српкиња из Далмације скува јело из Србије - освоји цео свет. Снежана Ћалић својом кухињом није бацила на колена само Џејмија Оливера у најпознатијем телевизијском кулинарском такмичењу у Аустралији. Поносно је представила Балкан, а једноставна, савршена јела њене националне кухиње из два поднебља отворила су јој врата нове каријере.
Рођена је у Задру, током рата је дошла у Србију, студирала економију у Београду, а од пре 12 година живи у Аустралији. Ради захтевне послове за једну банку, а највише воли да кува.
Прво је у својој кухињи спојила далматинске и србијанске специјалитете, лети пуно рибе и свежег поврћа, а зими форсира, како каже, тежу кухињу из Србије. Са обе је очарала жири и гледаоце најпознатије емисије о кувању на свету, аустралијског „Мастер шефа“.
Однедавно овај шоу могу да га прате и гледаоци у Србији. Снежана каже да о томе колико је популаран у Аустралији, најбоље сведочи број људи који се пријави и судије, најеминентнији кувари света.
Џејми Оливер нам је био судија прве три недеље такмичења, а такве су и тренутне судије. Један од њих је шеф Мишленових звезда из Француске. Добио је четири звезде током каријере. То је баш, баш добар шоу, свуда у свету најпознатији“, објашњава нам Снежана у каквом се друштву нашла.

Пуњене паприке које жели цео свет

Она никада није ни намеравала да се пријави. Није планирала ни да да буде куварица, завршила је економију, ради за банку захтеван посао, али воли да кува, за пријатеље и породицу. Сада за супруга Александра, седмогодишњег Лазара и осмогодишњу Ленку.
„Александар ме је пријавио. Не гледам ни један други шоу, само то. Сваки пут је говорио, ајде, ајде, а онда ме је пријавио. Овде у Аустралији се пријавило 42 хиљаде људи. Позвали су, ишла сам на аудиције и прошла. Прво јело је било са простора где сам рођена, брудет, рибљи специјалитет у сосу. Направила сам хлеб и кајмак. Одушевили су се. Али оно што је све оставило без даха биле су пуњене паприке. Направила сам посебне, нисам стављала пиринач, само свежу јунетину, додала сам мало суве сланинице“.
Снежана додаје да је своје прво кувано јело спремила када је имала седам година. Стално се мотала по кухињи са мамом и баком.
„Моји су били на послу, ујак је дошао, ја сам скувала нешто као гулаш, слатки купус са јунетином. Он није могао да верује, дан данас то свуда препричава, како је јео код мене, кад сам имала седам година“.
© Фото : Спутњику уступила Снежана ЋалићСнежана Ћалић одлучила је да каријеру окрене наопачке, од сада ће само да кува
Снежана Ћалић одлучила је да каријеру окрене наопачке, од сада ће само да кува - Sputnik Србија, 1920, 07.06.2024
Снежана Ћалић одлучила је да каријеру окрене наопачке, од сада ће само да кува

Хлеб који осваја

Њеном кухињом највише је био одушевљен најпознатији кувар данашњице Џејми Оливер. Одушевила га је најједноставнијим, направила је савршен хлеб и путер, три врсте путера.
„Није очекивао тако једноставно јело, а да буде тако направљено. Први путер сам направила са укусима их Хрватске, доста першуна, белог лука, свеже, за други путер направила сам ајвар из Србије, ставила и пршуту унутра, а трећи је подсећао на Босну, био је као баклава путер“.

Не може и не жели да копира

Ова четрдесетдвогодишња куварица каже да иако аустралијски „Мастер шеф“ постоји годинама, никада у њему није био нико са нашег поднебља. Она је права особа са Балкана у том серијалу, зато је и хтела да представи нашу кухињу која на том далеком континенту уопште није заступљена.
Снежана је испала из овог компликованог такмичења када је светски позната куварица донела свој десерт, велику торту. Морали су да је копирају. Није успела. Снежана не копира, она прави оригинална и модификована јела из свог старог краја.
Готово сваке године долази у Србију, путује са породицом по Европи, ово лето ће прескочити, сада је звезда, мора да кува и прича о кувању по Аустралији.
© Фото : Спутњику уступила Снежана ЋалићЛенка и Лазар једу здраву храну коју мама Снежана вешто "маскира"
Ленка и Лазар једу здраву храну коју мама Снежана вешто маскира - Sputnik Србија, 1920, 07.06.2024
Ленка и Лазар једу здраву храну коју мама Снежана вешто "маскира"

Мисија представљања српске кухиње

Али има план за следећу годину, жели да направи емисију идући кроз Србију, да покаже покаже како се јела спремају на традиционални начин. Али и наше гостопримство, које у Аустралији, каже, не постоји.
„Волела бих да направим и књигу причу о нашој земљи, традицији, обичајима, која је и наш јеловник. Већ пишем. Добила сам доста позива из разних емисија. Чак и „Мастер шеф“ је и даље у контакту са мном, они ме гурају, шаљу на разна места. Већ идем у неке ресторане. Фино сам се показала, чим желе да останемо у контакту. Верујем да се не враћам у свој брзи живот банке и финансија“.
Питали смо Снежану и шта је за ручак код тренутно најпознатије куварице са Балкана:
„Правила сам нешто здраво, пасту са броколијем и туњевином. Направила сам домаћи песто са босиљком. То је супер када правите за децу, можете да ставите било шта зелено унутра, они не знају шта једу, јер и даље има укус као песто“, каже и додаје да би волела да ступи у контакт и са српским ресторанима.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала