- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Зашто Бошњаци пребројавају крвна зрнца једној – Бошњакињи

© Sputnik / Маријана КолаковићЗграда РТРС-а у Бањалуци
Зграда РТРС-а у Бањалуци - Sputnik Србија, 1920, 08.06.2024
Пратите нас
Клуб Бошњака у Већу народа Републике Српске покренуо је механизам заштите виталног националног интереса (вето) због именовања Драгане Чавке у Управни одбор Радио-телевизије Републике Српске, у који је изабрана као припадница бошњачког народа.
Алија Табаковић, председник Клуба делегата бошњачког народа у Већу народа РС, сматра да су овим именовањем повређена права Бошњака, због чега ће у следећим процедурама тражити да Чавка докаже да је Бошњакиња.
Драгана Чавка је прокоментарисала за Спутњик у писаној форми примедбе Клуба Бошњака, истичући да њеним именовањем процедура ничим није прекршена.

Све по закону

„У Републици Српској, као и Босни и Херцеговини, између осталих, слобода националног опредељења и изјашњавања је загарантована! Ја сам се у складу са Уставом и Законом изјаснила као Бошњакиња и то је моје неотуђиво и загарантовано право и осећање,“ истиче Чавка.
Изборна и друга правила, додаје она, не дозвољавају да кандидати, односно, апликанти на конкурсу током једног изборног процеса или трајања мандата мењају националну припадност и другачије се изјашњавају.
„Дакле, то нисам прекршила. Очигледно је да ту ништа не може бити спорно, јер испуњавам и све друге услове конкурса. Комисија за избор и именовање НС РС ме је оценила као најбољег кандидата из реда бошњачког народа, а 46 посланика Народне Скупштине Републике Српске је гласало за моје именовање за члана УО РТРС из реда бошњачког народа,“ истиче наша саговорница.

Некоме треба ова игра

Како каже, ова претерана помпа која се подигла око њеног именовања некоме је вероватно потребна и послужила је да се народ нечим забави да се не би причало о озбиљнијим темама и већим проблемима.
Иначе, Клуб Бошњака подсећа да по Закону о јавном сервису Републике Српске, у Управном одбору РТРС-а, морају бити чланови из реда Срба, Хрвата, Бошњака. Како су објаснили за босанске медије, спорно им је именовање Чавке јер се она по њиховим сазнањима досад изјашњавала као Српкиња, те стога не знају њену националност.
Због овога именовање Драгане Чавке у УО РТРС још није ступило на снагу јер сада следи процес сазивања седнице Већа народа РС на којој ће се одлучивати да ли је дошло до повреде процедуре.
Ако се утврди да није, ово питање иде пред Заједничку комисију Народне скупштине РС и Већа народа РС, а ако ни ту не буде постигнута сагласност, онда се све шаље пред Уставни суд Републике Српске.
Подсећамо, Народна скупштина Републике Српске 28. маја је изабрала Чавку за члана Управног одбора Радио-телевизије Републике Српске, а управо је њено именовање изазвало највише буре у јавности.

Шта каже Устав БиХ

Иначе, члан други Устава Босне и Херцеговине прописује да сва лица на територији Босне и Херцеговине имају право на слободу мисли, савести и вере и нема формалног „објективног“ начина на који се „утврђује“ које националности је поједина особа.
Према томе, чим се особа изјасни да је одређене националности, што се закона тиче, све је чисто.
Једино законско ограничење је да се кандидат који се приликом кандидовања за неку функцију за коју је важна национална припадност национално изјаснио, не може изјашњавати другачије до истека мандата. Испуњавање ове обавезе прати Централна изборна комисија БиХ. У конкретном случају Чавка ће законски гледано морати остати Бошњакиња док год се налази на новој функцији, послије чега, ако жели, може постати Српкиња или било шта друго.
Омбудсман БиХ је ставио тачку на овај проблем иначе, тиме што је речено да свако лице има право да се по својој савести изјасни како жели и да своју националност промени у било којем тренутку.
Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 02.06.2024
РЕГИОН
Додик: Мислим да смо на врхунцу кризе која се зове БиХ
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала