- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Евроизбори у Немачкој: У „кампањи против мржње“ бејзболкама туку партијске функционере

© Sputnik / Alexey Vitvitsky / Уђи у базу фотографијаАлтернатива за Немачку
Алтернатива за Немачку - Sputnik Србија, 1920, 09.06.2024
Пратите нас
Током избора за Европски парламент у Немачкој је забележено више напада на функционере Алтернативе за Немачку, а како каже за Спутњик Ненад Радичевић, дописник РТС из те земље, насиље над политичарима има везе не само са евроизборима него и са заоштреном атмосфером у целом друштву.
Све учесталији физички насртаји на политичаре у Немачкој су, према речима Радичевића, последица све јачих политичких тензија, и на националном нивоу али и уопштено, тако да је батинања било никад више и готово су представници свих странака били мете напада различитих група.

„Кампања против мржње“ – мета АфД

Нису само нападани функционери АфД, било је физичких напада и на чланове владајућих СПД и Зелених и могло би се рећи да је свако добио своју порцију батина, тако да се чини да су се Немци тукли као никада пре, констатује наш саговорник.
По његовом мишљењу, пораст насиља над политичарима има везе са изборима за Европски парламент али и са тензијом која је ескалирала крајем прошле и почетком ове године, кад је АфД био у зениту и имао на националном нивоу више од 20 одсто подршке.
У јануару кад је објављено да су аустријски и немачки десничари наводно разматрали реемиграцију – избацивање из земље људи страног порекла чак и оних који имају немачки пасош, организације блиске социјалдемократама и зеленима покренуле су „кампању против мржње и крајње деснице“, подсећа Радичевић.

„Али у пракси, то је заправо била кампања против АфД и онда су се они борили са тим. Рецимо, последњи дан пред изборе у Берлину је одржан велики протест 'Против ширења мржње' на коме је било око 30.000 људи, али, по мом мишљењу, суштински је он био веома страначки обојен и веома јасно против АфД. У међувремену се десило да је популарност АфД мања него што је била у јануару, али не због последица те кампање него више због тога што је дошла једна нова странка. Сара Вагенкнехт је изашла из Левице и основала своју странку и очекује се да освоји око седам – осам одсто одсто гласова, што је добар део бирача незадовољних актуелном власти, а пре су гласали за АфД.“

Полицајци заштићенија од политичара

Иако се стиче утисак да су представници АфД најпожељније мете за насилнике и да судски најблаже пролазе нападачи на њих, Радичевић каже да су на већем удару закона они који нападају полицајце него политичаре.
„Не могу рећи да је отворен лов на АфД. Што се тиче вербалног, ту је дозвољено скоро све рећи, али што се тиче батина, мислим да су релативно исто скоро сви прошли. Осим што кад је нападнут кандидат СПД пре месец дана, наравно да је њега врло брзо посетила министарка унутрашњих послова која је из те странке, а мислим да неће посетити неког од нападнутих из АфД. У том смислу постоји политичка пристрасност власти али до сада нисам приметио велику разлику која се тиче учесталости напада.“
Полиција још увек није све нападе процесуирала, али је јасно да сваки физички напад и једна и друга странка покушавају да политички искористе, додаје Радичевић.
Он подсећа на случај из Манхајма од пре неколико дана кад је један новинар-блогер крајњи десничар и исламофоб правио скуп, на коме је један Авганистанац који није имао никакве везе са исламистима напао ножем окупљене и убио једног полицајца.
„Тај догађај где је убијен полицајац, с једне стране су разни десничари покушали да искористе као доказ и кажу, 'ми смо у праву кад имамо штошта против муслиманских миграната' а са друге стране, левица је покушала да докаже докле доводи десничарска мржња. Иако је случај имао специфичан развој, то се десило у граду који има изузетно велику мигрантску популацију која поприлично складно ту живи и ради без неких већих безбедносних проблема“, објашњава Радичевић.
Подсетимо, у Немачкој су у два одвојена инцидента нападнута два одборника и посланик у државном парламенту десничарске странке Алтернатива за Немачку.

Бејзбол палицом на функционера АфД

У Карлсруеу су у суботу, испред кафића у центру града, маскирани нападачи лакше повредили двојицу градских одборника из АфД и још једну особу.
Портпарол полиције у Карлсруеу изјавио је да су сви повређени збринути на лицу места и додао да је полиција привела пет особа, а потом их пустила након провере личних података, док су остали осумњичени успели да побегну.
АфД је саопштио да су градски одборници нападнути бејзбол палицом, а полиција је навела да је на лицу места пронађен штап.
Нешто раније у Дрездену, један мушкарац је ударио песницом у лице посланика АфД из Саксоније. Против нападача на посланика из АфД у Дрездену поднета је кривична пријава.
Погледајте и:
Немачка полиција на месту експлозије бомбе у Лидлу - Sputnik Србија, 1920, 05.06.2024
СВЕТ
Напад на још једног политичара у Немачкој, кандидат АфД убоден скалпелом
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала