- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

И званично: Америка повлачи трупе из још једне афричке земље

© Фото : U.S. Navy/Mass Communication Specialist 1st Class Michael LarsonВоеннослужащие армии Нигера
Военнослужащие армии Нигера - Sputnik Србија, 1920, 09.06.2024
Пратите нас
САД су почеле да повлаче америчке трупе из Нигера, наводи се у заједничком саопштењу војних ресора Сједињених Држава и ове афричке државе.
„Министарство одбране САД и Министарство националне одбране Републике Нигер објављују да је повлачење америчких снага из Нигера прешло са почетних припрема на имплементацију. Ова важна транзиција почела је одласком авиона C-17 GlobemasterIII, америчког Ратног ваздухопловства из 101 ваздухопловне базе у Нијамеју 7. јуна 2024“, наводи се у документу.
Како се наглашава, „мали контингент америчких трупа стигао је у Нигер да пружи логистичку подршку како би се обезбедило ефикасно повлачење преосталих снага и средстава из ваздушних база 101 и 201“.

„У исто време, део америчког војног особља већ се повукао из Нигера у своје матичне базе, пошто је њихова мисија завршена“, навели су саопштењу.

Повлачење снага би требало да се заврши до 15. септембра. Процењује се да у Нигеру има око 1.100 америчких војника.
Повлачење је почело у марту након што је портпарол Министарства одбране Нигера саопштио да је прелазна влада земље, која је преузела власт у јулу 2023. године, раскинула војни споразум са САД, позивајући се на интересе нигеријског народа.
Истовремено, 12. априла, како је јавио дописник Спутњика, руски стручњаци су стигли у Нигер како би обучавали локалне снаге у борби против тероризма. Пентагон је саопштио да су руске и америчке снаге смештене у истој бази у Нигеру.
Руска војска у зони СВО - Sputnik Србија, 1920, 24.04.2024
РУСИЈА
Нигер жели да Русија тренира њихову војску
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала