- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Излазне анкете: Шолцова коалиција губи; Десно оријентисане странке тријумфују и у Аустрији

© Tanjug / АП/Michael ProbstОлаф Шолц
Олаф Шолц - Sputnik Србија, 1920, 09.06.2024
Пратите нас
Све три партије у немачкој владајућој коалицији канцелара Олафа Шолца оствариле су на изборима за Европски парламент лошије резултате него на претходним изборима. И у Аустрији најбољи резултат остварила је десно оријентисана Слободарска партија Аустрије освојивши 27 одсто гласова на изборима за Европски парламент, показују излазне анкете.
Десно оријентисана Алтернатива за Немачку остварила је боље резултате него на претходним изборима, показују резултати излазне анкете коју је објавила телевизија АРД.
Међу коалиционим партнерима највећи пад у подршци имају Зелени који су, према излазној анкети, освојили 12 одсто, што је значајно мање од 20,5 одсто колико су освојили на изборима 2019. године, пренео је Ројтерс.
Шолцова Социјалдемократска партија Немачке (СДП), према анкети, добила је на данашњим изборима 14 одсто гласова у односу на 15,8 одсто 2019. године, а Слободне демократе су пале на пет одсто подршке са 5,4 одсто 2019.
Коалиција Хришћанско-демократске уније (ЦДУ) и Хришћанско-социјалне уније (ЦСУ), је, према анкети, очекивано на првом месту са 29,5 одсто гласова у поређењу са 28,9 одсто на изборима 2019. године, док је АфД заузео друго место са освојених 16,5 одсто у односу на 11 одсто 2019.
Политико је објавио да ће Шолцове социјалдемократе на данашњим изборима остварити најгоре резултате на европским изборима до сада.
Предвиђа се да ће СДП завршити на трећем месту са освојених 14 одсто гласова, што је пад од готово два одсто у односу на пре пет година.

Слободарска партија Аустрије освојила највише гласова

Десно оријентисана Слободарска партија Аустрије освојила је највише, 27 одсто гласова на изборима за Европски парламент, показују излазне анкете.
На другом месту је владајућа Аустријска народна народна партија, која је део групације Европске народне партије (ЕПП) са 23,5 одсто освојених гласова, а опозициона Социјалдемократска партија Аустрије, која припада групацији социјалиста и демократа, има 23 одсто гласова, показују прве процене.
Зелени су у Аустрији освојили 10,5 одсто гласова, исто колико и Нова Аустрија и либерални форум, која је део групације Обновимо Европу, преноси Политико.
Ово предвиђање заснива се на анкети спроведеној над 3.600 људи прошле недеље, преноси Ројтерс.
У ЕУ је данас последњи дан гласања на изборима за ЕП, на којима грађани бирају 720 нових посланика, за 15 више него што су бирали 2019. године.
Европски парламент бира председника Европске комисије, на предлог држава чланица, који приликом давања свог предлога узимају у обзир исход избора за ЕП.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала