- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

„Активирано уставно нуклеарно оружје“: Светски медији о шокантним резултатима избора за ЕП

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаПленарна седница Европског парламента
Пленарна седница Европског парламента - Sputnik Србија, 1920, 10.06.2024
Пратите нас
Избори за Европски парламент и успеси десничарских партија у Немачкој и Француској главна су тема светских медија у понедељак. Изгледа да су резултати изазвали шок на Западу.
Вашингтон пост: Први резултати показују да су бирачи „казнили” владајуће центристе у Европи и пружили „невиђену” подршку десничарским партијама.
Њујорк тајмс: Резултати гласања показују да подршка десничарским партијама у Европи тек треба да достигне врхунац. Избори су бацили светло на празнине у учинку француске и немачке владе.
Фајненшел тајмс: Резултати ће нанети значајну штету политичким позицијама Макрона и Шолца унутар њихових земаља, а сам Европски парламент ће почети да заузима више антиимиграциони и "антизелени" курс.
Фигаро: Распуштањем Народне скупштине Макрон је „активирао уставно нуклеарно оружје“ и гурнуо француску политичку класу и целу земљу у неизвесност.
Гардијан: Ако француска десница добије сигурну већину у парламенту након нових избора, онда ће француска унутрашња политика бити готово потпуно ван контроле њеног председника.
У свим земљама ЕУ од 6. до 9. јуна одржани су избори за ЕП за сазив 2024-2029. Гласање је обављено у складу са националним законима сваке земље: Холандија је гласала 6. јуна, Ирска и Чешка су гласале 7. јуна, Италија, Летонија, Малта, Словачка 8. јуна, али већина земаља заједнице гласала је 9. јуна.
Француски председник Емануел Макрон је 9. јуна увече распустио Народну скупштину (доњи дом парламента) и расписао ванредне изборе.
Председник Француске Емануел Макрон - Sputnik Србија, 1920, 10.06.2024
СВЕТ
Макрон после пораза на изборима за ЕП распустио Народну скупштину и расписао изборе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала