Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Да подвучемо црту: НАТО спровео екоцид над Србијом - дупло повећан број оболелих од рака

© Фото : Спутњику уступила архива Народног музеја Ниш / Ниш после бомбардовања 1999. годинеНиш после бомбардовања 1999. године
Ниш после бомбардовања 1999. године - Sputnik Србија, 1920, 10.06.2024
Пратите нас
На основу истраживања научника успели смо, нажалост само трудом појединаца, а не колективним напором друштва, да докажемо да постоје одређене последице утицаја ратних дејстава и загађења проистеклих из њих на здравље људи, каже за Спутњик проф. др Александар Ћорац, специјалиста превентивне медицине.
А то је доказано на основу истраживања научника који се баве физичком хемијом, хемијом, биологијом, медицином, као и на основу резултата Института Винча и Војске Србије у чишћењу заосталих пројектила на местима ратних дејстава, додаје Ћорац.

И рођени после рата могу трпети последице НАТО агресије

Поводом обележавања 25 година од усвајања Резолуције 1244 Савета безбедности УН, Иницијатива за утврђивање последица НАТО бомбардовања Србије 1999. године, чији је Ћорац члан, представила је јавности Декларацију о потребним мерама санације последица НАТО агресије на СР Југославију.
Ћорац сматра да српско друштво не реагује на последице НАТО агресије на адекватан начин и зато је Иницијатива пре шест година у договору са четири министарства – здравља, заштите животне средине, просвете, науке и технолошког развоја и Министарства одбране, покренула међуресорно радно тело које је требало да испита последице.
„Пошто смо видели да резултата рада тог тела као и резултата рада друштва на испитивању последица рата нема, сматрали смо да је неопходно да се једном оваквом Декларацијом обратимо свим факторима који у овом друштву значе. Од носиоца власти, преко јавности, посебно младих људи који некако 25 година после тај рат доживљавају као далеку прошлост. А несвесни су тога да чак и они који су рођени после рата могу да трпе последице свих тих загађења.“

Горе од осиромашеног уранијума

У јавности се најчешће помиње загађење осиромашеним уранијумом и чињеница је да је то један од битнијих фактора загађења, међутим то загађење се са друге стране злоупотребљава да би се последице рата злоупотребљавале, додаје Ћорац.
У тој расправи заборављају се сви други извори загађења – диоксини, фурани, полициклични ароматични угљоводоници, разни органски спојеви, пирален итд. чије последице по животну средину и здравље још горе него што су последице деловања осиромашеног уранијума, истиче Ћорац.
© Фото : Медија центар, БеоградПроф. др Александар Ћорац, специјалиста превентивне медицине
Проф. др Александар Ћорац, специјалиста превентивне медицине - Sputnik Србија, 1920, 10.06.2024
Проф. др Александар Ћорац, специјалиста превентивне медицине
Жеља Иницијативе је да Декларацијом укаже на све то и актуелизује ту тему, као и да покуша да као група стручних лица да свој допринос томе да овај народ и ова држава схвате да иако је 25 година прошло, последице постоје и да и даље делују на здравље људи, наглашава Ћорац.
„Али оно што је кључно да и 25 година после рата ми можемо и имамо научну методологију да докажемо какво је загађење било и да докажемо које су последице на здравље и још, што је за нас као друштво кључно, да смањимо ризике, заштитимо животну средину и здравље људи који овде живе.“

НАТО над Србијом спровео екоцид

Само на основу епидемиолошких података као закључак произилази да је над Србијом спроведен екоцид, као и да је значајно порасла неплодност код мушког становништва и зато Иницијатива жели да се спроведу истраживања која ће то потврдити или оповргнути, додаје Ћорац.
После НАТО агресије значајно се увећало обољевање од онколошких обољења и аутоимуних болести, а стерилитет код мушкараца је експлодирало, наглашава Ћорац.

„Постоје ствари за које је апсолутно доказано да су последица ратних дејстава. Колеге са ВМА, професорица Бранка Ђуровић и колеге које су заједно с њом истраживале ту тематику, доказале су последице на децу војних лица која су била изложена ратним дејствима. Утврђено је да су код деце постојале малформације (деформитети) стопала. Да је више малформација стопала код деце војних лица која су рођена након рата него код деце војних лица рођених пре рата. Наш циљ је да адекватном методологијом и за друге ствари докажемо. И не само да докажемо сад, тренутно стање, него да утврдимо шта нам је чинити, који је то предлог мера, активности које треба да предузмемо да ризик у животној средини смањимо и да последице по здравље становништва минимизујемо.

Доказано енормно загађење Србије

Ћорац напомиње да су доказане последице рата по животну средину, а то је доказало и мерење грчких колега, као и мерење пиралена на месту изливања. На основу мерења аерозагађења у Грчкој насталог за време рата, математички је доказано да је оно дошло делом из Панчева, а делом из јужне Србије.
Чак су колеге из Грчке после десетак година након рата објавиле рад којим су то доказале, истиче Ћорац.
Такође, ветеринари су нашли на теренима различите малформације код стоке, а гинеколози малформације код трудноћа и све то доказује да је загађење било је енормно, закључио је Ћорац.

Грујичић: Удвостручен број оболелих од рака

Директорка Института за радиологију и онкологију Србије др Даница Грујичић изјавила је да статистичка анализа броја случајева малигних болести за двадесетогодишњи период од 1999. до 2018. показује статистички значајан раст новообелелих од малигних болести сваке године, као и пораст смртности од малигних обољења упркос све савременијим терапијама које се примењују у Србији.
Грујичићева је на конференцији за новинаре истакла да то, у апсолутним бројевима, значи да је од 19.000 оболелих у 1999. години број порастао на око 30.000 у 2018. а на 40.000 у 2021. години.
„То су званични подаци регистра за рак који постоји на основу тога што су лекари и административци дужни да пријаве сваку болест. Значи, то није аутоматско бележење свих Ц дијагноза што подразумева малигну болест. Даље, статистичка анализа смртности малигних болести у Србији је такође показала статистички значајан пораст. У апсолутним бројевима, то је око 12.000 у 1999. години до већ 15.000 у 2018. и преко 20.000 у 2021. Значи, ствар се убрзава“, нагласила је Грујучићева.
Истиче да анализа смртности од малигних болести у Европи показује да је Србија на првом месту, иако никада оволико нових лекова није било.
Погледајте и:
Мајкл Џексон, британски генерал и Светозар Марјановић генерал-пуковник Војске Југославије после потписивања Кумановског споразума. - Sputnik Србија, 1920, 09.06.2024
СРБИЈА
Две и по деценије од потписивања Кумановског споразума
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала