- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лавров: БРИКС покреће талас промена у свету, прави се систем за трансакције у националним валутама

© SputnikСамит шефова дипломатија земаља БРИКС
Самит шефова дипломатија земаља БРИКС - Sputnik Србија, 1920, 10.06.2024
Пратите нас
Недавни догађаји на међународној арени скинули су маске Запада који настоји да наметне свој ред у свету, изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров на самиту министара спољних послова земаља БРИКС-а који се одржава у Нижњем Новгороду.
„Недавни међународни догађаји скинули су маске са оних који су до сада вербално полагали готово искључиво право да дефинишу такозване универзалне вредности под маском поретка заснованог на правилима“, рекао је министар.
Руски министар спољних послова је истакао да је БРИКС покреће таласа промена, његова улога у решавању глобалних проблема ће се само повећавати.
„То потврђује и стални пораст броја земаља које показују истински интерес да се придруже раду наше асоцијације", истакао је министар.
Како је истакао, земље БРИКС-а активно раде на развоју платформе за обрачуне у националним валутама у међусобној трговини.
„У току је активан рад на спровођењу одлука са самита у Јоханесбургу прошле године, посебно у погледу унапређења међународног монетарног и финансијског система, развоја платформе за обрачуне у националним валутама у међусобној трговини“, рекао је министар.
Ово је први састанак министара спољних послова од проширења БРИКС-а 2023. године. Сада су пуноправни чланови асоцијације Бразил, Русија, Индија, Кина, Јужна Африка, Египат, Иран, Уједињени Арапски Емирати, Саудијска Арабија и Етиопија. Још око 30 земаља жели да сарађује са БРИКС-ом у неком формату.
Председавање БРИКС-ом прешло је на Русију 1. јануара 2024. године, трајаће до краја године и обухвата више од 250 догађаја који имају широк спектар тема. Главни догађај биће самит БРИКС-а у октобру 2024. године у Казању.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала