- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Медији: На сукоб у Украјини Африка гледа као на конфронтацију Русије и Запада

© Sputnik / Александр Кряжев / Уђи у базу фотографијаОклопна техника Стратешких ракетних снага Русије
Оклопна техника Стратешких ракетних снага Русије - Sputnik Србија, 1920, 10.06.2024
Пратите нас
Африка на сукоб у Украјини гледа више као на конфронтацију Русије и Запада и не слаже се са тачком гледишта раширеном у западним земљама, сматра француски новинар и главни уредник часописа Jeune Afrique Франсоа Судан.
„Позиција Африке о овом сукобу (у Украјини) се није променила, чак је и ојачала: огромна већина политичара и представника јавног мњења верује да ово није рат за демократске вредности, већ рат између Русије и Запада“, рекао је Судан.
Према његовим речима, лидери афричких земаља не доживљавају Русију као „претњу“, сматрају да актуелни украјински сукоб „није њихов рат“.
Како наводи часопис, прошлонедељна посета министра спољних послова Сергеја Лаврова Африци била је „дипломатска победа“ Русије. Задатак министра, према речима Франсоа Судана, био је да позове афричке земље да бојкотују конференцију о Украјини која се одржава у Швајцарској од 15. до 16. јуна. Према речима новинара, Лавров је у томе успео, јер „изгледа да су га послушали по овом питању“.
Лавров је прошле недеље посетио Републику Гвинеју, Републику Конго, Буркину Фасо и Републику Чад, руски министар је први пут посетио последње две земље.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала