- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Након скандала Тојота изгубила више од 14,5 милијарди евра тржишне вредности

© Sputnik / Лола ЂорђевићЛого јапанског произвођача аутомобила Тојота
Лого јапанског произвођача аутомобила Тојота - Sputnik Србија, 1920, 10.06.2024
Пратите нас
Акције јапанског произвођача аутомобила Тојота мотор пале су прошле недеље за више од 5,4 одсто након што је министарство саобраћаја Јапана открило да је фирма користила лажне податке приликом тестирања одређених модела аутомобила.
Тржишна вредност јапанске компаније је за само недељу дана пала за 2,45 билиона јапанских јена, односно за више од 14,5 милијарди евра, преноси Си-Ен-Би-Си.
Како се наводи, председник јапанске компаније Тојота мотор Акио Тојода се непосредно након избијања скандала 3. јуна извинио због масовног варања при тестирању седам модела аутомобила.
"Искрено се извињавамо", рекао је Тојода новинарима, дубоко се наклонивши на неколико секунди, као што је уобичајено у Јапану на конференцијама за новинаре на којима се компаније извињавају због лошег понашања.
Истрага је показала да су тестови снаге мотора фалсификовани, док су за тестирања судара и ербегова коришћени неадекватни или застарели подаци.
Тојота мотор је након овог скандала обуставила производњу три модела возила, Корола Филдер, Корола Акио и Јарис Крос.
Компанија је 8. маја објавила да је њен профит у фискалној години која се завршила 31. марта удвостручен на рекордних 4,94 билиона јапанских јена, односно на око 29,6 милијарди евра.
Приход Тојоте је у истом периоду такође оборио рекорд, пошто је порастао за 21,4 одсто међугодишње, на 270,4 милијарди евра.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала