- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Објављени прелиминарни резултати на изборима за Европски парламент

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаЗаседање Европског парламента у Стразбуру
Заседање Европског парламента у Стразбуру - Sputnik Србија, 1920, 10.06.2024
Пратите нас
Европска народна партија десног центра освојила је највише 189 посланичких места на изборима за Европски парламент, показују први прелиминарни резултати који су објављени током ноћи у Бриселу.
Ови резултати показују да ће ЕПП и Прогресивна алијанса социјалиста и демократа остати највеће групације у ЕП, али и да су десничарске партије повећале број мандата у ЕП.
ЕПП је повећао број мандата са 176 на 189, док је Прогресивна алијанса социјалиста и демократа претрпела благи пад и имаће 135 посланика у новом сазиву ЕП, док је у претходном имала 139 посланика.
Највеће губитке претрпеле су групације Обновимо Европу, којој припада и партија Препород француског председника Емануела Макрона, као и групација Зелени-Европски слободарски савез.
Обновимо Европу ће у новом сазиву ЕП имати 80 посланика, док је раније имала 102 посланика, а Зелени ће имати 52 посланика, док су раније имали 72 посланика.
Први прелиминарни резултати указују да су десничарске странке повећале број мандата на изборима, па ће тако Идентитет и демократија, који окупља странке деснице попут Националног окупљања Марин Ле Пен, имати 58 посланика, док је раније имала 49, а Европски конзервативци и реформисти, којима припадају и Браћа Италије италијанске премијерке Ђорђе Мелони, имаће 72 посланика, док су раније имали 69.
Левица ће у новом сазиву имати 36 посланика, партије које се не доводе у везу ни са једном политичком групацијом 46, а остали 52 посланика.

Мелони: Прерано говорити о другом мандату Усуле фон дер Лајен

Италијанска премијерка Ђорђа Мелони изјавила је да је сувише рано да одговори на питање о другом мандату за председницу Европске комисије Урсуле фон дер Лајен.
"Још увек прикупљамо податке да бисмо видели ко има већину, али и даље постоји већина која је подржавала Урсулу, али странке које нису део ове већине такође расту", рекла је Мелони говорећи за италијански радио РТЛ о резултатима избора за Европски парламент (ЕП)
Она је додала да резултати на изборима показују захтев грађана да ЕУ више обрати пажњу на десницу и да ће Италија имати кључну улогу у Европи.
Мелони је оценила да је изборни успех Марин Ле Пен у Француској веома важан и да указује на дешавања у Француској и осталим европским државама.
Говорећи о ниској излазности на изборима за ЕП, Мелони је казала да грађани посматрају ЕУ као удаљену.
"Мислим да нам је потребна Европа која је више способна да слуша своје грађане, да им мање задире у животе, али која се носи са великим питањима која спадају у њене надлежности", напоменула је Мелони.
Њена странка "Браћа Италије" освојила је 28,85 одсто гласова на изборима за ЕП, док је на другом месту левичарска опозициона Демократска партија са 24,04 одсто, према подацима министарства унутрашњих послова.

Странка Марин ле Пен освојила 30 мандата, Макронова 13

Странка Марин ле Пен освојила је 31,47 одсто гласова на изборима за Европски парламент, док је Препород Емануела Макрона освојио 14,56 одсто, саопштило је министарство унутрашњих послова Француске након што су пребројани сви гласови.
Тиме је странка Марин ле Пен освојила 30 мандата у ЕП, а странка Макрона 13, преноси „Фигаро“.
Социјалистичка партија освојила је такође 13 мандата са 13,8 одсто гласова, док је странка Непокорена Француска освојила 9,87 одсто гласова, односно 9 мандата.
Републиканци су добили 6 мандата са 7,24 одсто гласова, а Еколошка странка 5,47 одсто и Поновно освајање 5,46 одсто, односно по пет мандата.

Листа мађарског премијера Виктора Орбана освојила највише мандата у Мађарској

На основу 99.95 одсто обрађених гласова, највише мандата у Мађарској на изборима за Европски парламент освојила је листа мађарског премијера Виктора Орбана, подаци су Националне изборне канцеларије.
Коалиција "Фидес-КДНП" имаће 11 европарламентараца од 21 колико даје Мађарска. За ту листу гласало је 2.015.152 бирача, односно 44.61 процената изашлих на јучерашње гласање.
Међу изабраним посланицима ЕП је и Анамарија Вичек, чланица Савеза војвођанских Мађара.
На другом месту је листа "Тиса" са 7 освојених мандата.
За листу новоосноване партије некадашњег Орбан овог сарадника Петера Мађара, сада жестоког критичара мађарског премијера, гласало је 1.341.252 бирача, односно 29,69 одсто изашлих.
Коалиција окупљених око социјалиста имаће 2 европарламентарца у новом сазиву ЕП.
За "МСП-ДК-Зелене" определило се 366.044 гласача, односно 8.10 одсто оних који су изашли на биралишта.
Један мандат отишао је десном покрету "Наша домовина" за који је гласало 305.163 Мађара, односно 6,76 бирача.
Нови посланик ЕП биће Ласло Тороцкаи, некадашњи градоначелник Ашотхалома на мађарско-српској граници, жестоки противник илегалних миграција.

Странка премијера Мицотакиса освојила највише гласова на изборима за ЕП

Грчка владајућа странка премијера Киријакоса Мицотакиса Нова демократија освојила је највећи број гласова на изборима за Европски парламент (ЕП) са 28,31 одсто гласова, односно 7 мандата, саопштило је министарство унутрашњих послова Грчке.
Опозициона левичарска Сириза освојила је четири мандата са 14,92 одсто гласова, преноси Катимерини.
Социјалистичка странка Пасок имаће три мандата у ЕП са 12,79 одсто гласова, док је националистичка странка Грчко решење освојила два мандата са 9,3 одсто гласова.
Комунистичка странка ККЕ освојила је два мандата са 9,25 одсто гласова. По један мандат освојиле су странке Ники (4,37 одсто), Пут слободе (3,4 одсто) и Глас разума (3,04 одсто).

Странка Доналда Туска освојила највише гласова на изборима за ЕП у Пољској

Странка пољског премијера Доналда Туска "Грађанска коалиција" освојила је на јучерашњим изборима за Европски парламент (ЕП) 37,06 одсто гласова, саопштила је пољска Национална изборна комисија на основу 100 одсто пребројаних гласова.
Друга по броју освојених гласова је странка "Право и правда" (ПиС) са 36,16 одсто, преноси агенција ПАП.
Партнери Грађанске коалиције у коалиционој влади, "Трећи пут" и "Левица", освојили су 6,91 одсто и 6,3 одсто гласова.
Странка крајње деснице "Конфедерација" освојила је 12,08 гласова. Излазност на изборима била је 40,65 одсто.

Коалиција Бојка Борисова победила на европским и парламентарним изборима у Бугарској

Коалиција ГЕРБ-СДС бившег премијера Бојка Борисова победила је на ванредним парламентарним изборима, као и на европским изборима у Бугарској.
Према подацима агенције „Галуп“, на изборима за Европски парламент ГЕРБ-СДС је освојила 26,2 одсто гласова, док је друго место заузела коалиција „Настављамо промене -Демократска Бугарска“ (ПП-ДБ) са 15,7 одсто.
Следе „Препород“ са 15,4 одсто, „Покрет за права и слободе“ (ДПС) са 11,7 одсто, Бугарска социјалистичка партија (БСП) са 9,7 одсто и „Има такав народ“ са 6,4 одсто.
Излазност бирача на изборима за Европски парламент била је 29,8 одсто.
Коалиција ГЕРБ-СДС победила је на парламентарним изборима са 25,8 одсто гласова.
Друго место освојила је коалиција ПП-ДБ са 15,5 одсто, а треће ДПС са 14,7 одсто.
Председник Француске Емануел Макрон - Sputnik Србија, 1920, 10.06.2024
СВЕТ
Макрон после пораза на изборима за ЕП распустио Народну скупштину и расписао изборе
Премијер Белгије Александар де Кро - Sputnik Србија, 1920, 10.06.2024
СВЕТ
Белгијски премијер подноси оставку /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала