- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руски политичар o краху Макрона и Шолца на изборима: Они су срамота Европе - да поднесу оставке

© AP Photo / Ludovic MarinМакрон и Шолц
Макрон и Шолц - Sputnik Србија, 1920, 10.06.2024
Пратите нас
Француски председник Емануел Макрон и немачки канцелар Олаф Шолц се свим силама држе власти, исправно би било да поднесу оставке и престану да се ругају грађанима својих држава, сматра председник Државне думе Вјачеслав Володин, коментаришући резултате избора за Европски парламент (ЕП).
„Макрон и Шолц се држе власти последњим снагама. Исправно би било да поднесу оставке и престану да се ругају грађанима својих држава“, написао је Володин на Телеграм каналу.
Према његовим речима, резултати избора у Француској и Немачкој су били предвидљиви: „економија стагнира, миграциона криза, земље су, супротно својим националним интересима, увучене у рат у Украјини.
Володин је додао да су Макрон и Шолц који су „срамота за Европу“ доживели крах на изборима за Европску унију.
„На биралишта је изашло 52,5 одсто бирача – највећа излазност на европским изборима од 1994. године. "Национално окупљање" Марин Ле Пен добио је скоро 32 одсто гласова. Макронова партија "Ренесанса" добила је два пута мање (15,2 одсто). Ово је крах Макронове политике, коју је признао распуштањем Народне скупштине и расписивањем ванредних парламентарних избора“, навео је он.
Председник Државне думе је истакао да су за Шолцову странку резултати ових избора најгори у историји.
„Социјалдемократе освајају око 14 одсто, остављајући иза себе не само демохришћане (30 одсто), већ и евроскептике из Алтернативе за Немачку (16 одсто). Владајућа коалиција Шолца је изгубила подршку Немаца, опозиција већ захтева гласање о неповерењу влади или одржавање ванредних избора“, закључио је Володин.
Председник Француске Емануел Макрон - Sputnik Србија, 1920, 10.06.2024
СВЕТ
Макрон после пораза на изборима за ЕП распустио Народну скупштину и расписао изборе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала