- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Сунце достиже феноменалан 11-годишњи врхунац, а ефекти би могли бити огромни

© Sputnik / Вадим Романов / Уђи у базу фотографијаПоларна светлост у Лењинградској области
Поларна светлост у Лењинградској области - Sputnik Србија, 1920, 10.06.2024
Пратите нас
Недавно је широм света много више људи него што је уобичајено могло да голим оком види северно и јужно светло на небу. Овај необичан догађај покренула је веома јака соларна олуја, која је утицала на кретање Земљиног магнетног поља.
Сунце достиже максималну тачку активности у 11-годишњем циклусу, што значи да можемо очекивати експлозивније изливање честица.
У правим околностима, то је оно што на крају ствара лепе ауроре на небу, као и геомагнетне олује које могу оштетити инфраструктуру као што су електричне мреже и сателити у орбити.

Шта заправо изазива ове појаве?

Северно и јужно светло су обично ограничени на веома високе и веома ниске географске ширине. Високоенергетске честице са Сунца теку ка Земљи, вођене соларним магнетним пољем. Оне се преносе на Земљино магнетно поље у процесу познатом као поновно повезивање, пише Сајенс алерт.
Ове заиста брзе и вруће честице затим јуре низ Земљине линије магнетног поља – у правцу силе од магнета – све док не ударе у неутралну, хладну атмосферску честицу попут кисеоника, водоника или азота. У овом тренутку, део те енергије се губи - и то загрева локално окружење.
Међутим, атмосферске честице „не воле“ да буду „енергичне“, па ослобађају део ове енергије у опсегу видљиве светлости. У зависности од тога који елемент је топлији видећете другачији скуп таласних дужина – а самим тим и боја – емитованих у опсегу видљиве светлости електромагнетног спектра.
Ово је извор ауроре које можемо видети на високим географским ширинама и, током јаких соларних догађаја, и на нижим географским ширинама. Плава и љубичаста у аурори потичу од азота, док су зелена и црвена од кисеоника.

Потенцијални проблеми

Овај феномен, међутим, може бити извор проблема, будући да покретно магнетно поље може да генерише струју у било чему што спроводи електричну енергију.
За савремену инфраструктуру, највеће струје се стварају у далеководима, железничким колосецима и подземним цевоводима. Брзина овог кретања је такође важна и прати се мерењем колико је магнетно поље поремећено од нормалног стања. Једна таква мера коју користе истраживачи назива се индекс времена поремећене олује.
По овој мери геомагнетне олује 10. и 11. маја биле су изузетно јаке, а код овако јаког невремена постоји потенцијална опасност од индуковања електричних струја.
Електрични водови су највише изложени ризику, али су имали користи од заштите уграђене у електране. Они су били у фокусу од геомагнетне олује 1989. године која је истопила енергетски трансформатор у Квебеку, Канада, што је изазвало сате нестанка струје.
Више су угрожени метални цевоводи који кородирају када се кроз њих прође електрична струја. Ово није тренутни ефекат, али постоји споро накупљање еродирајућег материјала. Ово може имати веома снажан утицај на инфраструктуру, али је то веома тешко открити.
Док су струје на земљи проблем, оне су још већи изазов у ​​свемиру. Сателити имају ограничену количину уземљења у себи и електрични удар може уништити инструменте и комуникације.
Када сателит изгуби комуникацију на овај начин, назива се зомби сателитом и често се потпуно изгуби – што доводи до веома великог губитка улагања.
Промене у Земљином магнетном пољу такође могу утицати на светлост која пролази.
Не можемо да видимо ову промену, али на прецизност локацијског система у стилу ГПС-а то може снажно утицати, јер очитавање локације зависи од времена које је прошло између вашег уређаја и сателита. Повећање електронске густине (број честица на путу сигнала) узрокује савијање таласа, што значи да је потребно дуже време да стигне до вашег уређаја.
Као природни догађај, ауроре су чудо. Али још је боље ако са сваком снажном геомагнетном олујом правимо побољшања која нам помажу у заштити од потенцијалне штете од будућих догађаја.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала