- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Тријумф представе „Очеви и оци“ на 26. позоришном фестивалу „Петар Кочић“

© Спутњику уступило Народно позориште из БеоградаСцена из представе "Очеви и оци" Народног позоришта из Београда
Сцена из представе Очеви и оци Народног позоришта из Београда - Sputnik Србија, 1920, 10.06.2024
Пратите нас
Представа „Очеви и оци“ Народног позоришта у Београду, настала по роману Слободана Селенића, у режији Вељка Мићуновића, проглашена је за најбољу на 26. Театар фесту „Петар Кочић“ у Бањалуци.
Одлуку је једногласно донео жири у којем су били: театролог Миливоје Младеновић, глумица Олга Одановић и глумац Љубиша Савановић. У конкуренцији је било пет представа које су одигране у Народном позоришту Републике Српске.
„Представа 'Очеви и оци' је компактна уметничка целина у којој беспрекорно функционишу сви елементи доброг позоришта, представљајући нам модел стилски иноватине представе“, наведено је у образложењу жирија.
Награду за најбољу режију добио је Вељко Мићуновић.
„Беспрекорним редитељским поступком Вељко Мићуновић нам полифону структуру романа Слободана Селенића претаче њему својственим језиком у представу која нас као велика сценска метафора неразумевања различитости подсећа на вечни круг страдања и патње појединца и нације“, оценио је жири.
Награду за најбољег глумца добио је Александар Вучковић за улогу Михајла Медаковића у представи „Очеви и оци“, док је за најбољу глумицу проглашена Јелена Филиповић Антић за улогу у представи „Ништа нећемо заборавити“ у режији Југа Радивојевића и извођењу позоришта „Бора Станковић“ из Врања.
Специјалне награде припале су Сени Ђоровић за улогу Нанке у представи „Очеви и оци“ и Срђану Алексићу за улогу Николе у представи „Људи од воска“ Мате Матишића, Народног позоришта Сомбор, у режији Ивана Вање Алача.
Награда за сценски говор „Милорад Телебак“ додељена је ансамблу Народног позоришта Сомбор и лектору Дејану Средојевићу за представу „Људи од воска“. Додељена је и награда за сценску поетику „Младен Матерић“, која је припала ансамблу позоришта „Бора Станковић“ из Врања.
Представа „Очеви и оци“ победник је и овогодишњег, 69. Стеријиног позорја у Новом Саду и до сада је освојила укупно 38 признања, за целокупно извођење и појединачна уметничка остварења.
Премијерно је изведена 4. априла прошле године на Великој сцени Народног позоришта у Београду, а у њеној подели су: Милош Ђорђевић, Никола Ракочевић, Александар Вучковић, Вања Ејдус, Вања Милачић, Сена Ћоровић, Ива Милановић и Никола Ристановски.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала