- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Амбасадор Марфи побркао лончиће: Српски сабор одговор на амерички хаос, РС не крши Дејтон

© Sputnik / Лола ЂорђевићСвесрпски сабор
Свесрпски сабор - Sputnik Србија, 1920, 11.06.2024
Пратите нас
Свесрпски сабор је одговор на хаос који праве САД. Сабор је заправо покушај да се српски народ као кључна политичка снага на Балкану у перспективи удружи са другим народима, у поредак који није ни против кога, али уважава домаће околности и територију претвара у равноправан део међународне заједнице.
Овако саветник председника Републике Српске Огњен Тадић коментарише саопштење америчке дипломатске испоставе у Сарајеву, у којем се наводи да да закључци усвојени на Свесрпском сабору у Београду представљају напад на Дејтонски мировни споразум и државне институције БиХ.

Српски сабор против америчког хаоса

Према Тадићевим речима, америчка амбасада осећа потребу да се меша баш у свако унутрашње питање БиХ зато што од распада Југославије, како каже, имамо свеамерички сабор на Балкану у непрекинутом трајању.
„И онда на тај свеамерички сабор једног дана имамо и један домаћи, аутентични, свесрпски, који се очигледно не уклапа у тај свеамерички, па у том смислу штрчи. Мислим да су овде потпуно побркани односи геополитике, међународних односа и међународног права. Нажалост, САД читав овај простор не уважавају као простор на коме постоје државе, већ мисле да је ово територија запоседнута под одређеним политичким и историјским околностима, којом с времена на време управљају, а с времена на време препуштају својим разноразним сарадницима да се они сналазе, због чега данас и имамо овај хаос који имамо“, сматра Тадић.
Говорећи о америчкој интерпретацији Дејтонског споразума, Тадић наглашава да су амерички политичари, када су поручили да је једини оригинални текст Дејтонског споразума онај на енглеском језику, заправо желели да кажу да су они једини његови тумачи.
„Међутим, ваљда је природно закључити да је то апсурдно и да, уколико сте нешто потписали, а то не разумете, онда вас то, на крају крајева и не обавезује. Ту ситуацију која осликава потпуно одсуство правне сигурности, Република Српска са својим савезницима, упорно, скоро три деценије, покушава да претвори у правно стање: да се тај споразум поштује, да има стварни значај, да заиста одржава мир на овим просторима и да омогућава живот свима у складу са правилима из тог споразума“, наводи Тадић.
Са друге стране, политичко Сарајево, незадовољно споразумом, покушава да се уклопи у слику манипулација Дејтоном и извуче неку корист за себе, како би извршили ревизију Дејтонског споразума. То је основа неспоразума, објашњава Тадић, између Републике Српске, која истински подржава Дејтонски споразум и свих оних који би споразумом да манипулишу или да га мењају, каже он.

Декларација је последица америчког мешања

За политиколога Војислава Савића реаговање америчке амбасаде у БиХ на Свесрпски сабор није ништа неуобичајено.
„За разлику од америчке амбасаде у Београду, ова сарајевска је много активнија по том питању и коментаришу много мање значајне ствари, а камоли ово. Тако да у том контексту нисам уопште изненађен што су дали себи за право да коментаришу Сабор, а поруке које шаљу не разликују се од њихових других саопштења која су у потпуности на линији унитаристичких позиција којима стреме откако су дошли у БиХ“, објашњава Савић.
Српска јавност, након објаве председника Србије Александра Вучића да ће одговорити америчкој амбасади у Сарајеву, може коначно да види са коликом дозом безобразлука и агресивног мешања се носе грађани Републике Српске и БиХ.
„То је, такво понашање потпуно нормализовано у БиХ, а понављам, не би требало да буде нормално – да се једна амбасада меша у унутрашњеполитичка питања, да се меша у ствари које их се не тичу“, истиче он.
Декларација са Свесрпског сабора заправо је последица оваквог вишедеценијског мешања америчке амбасаде, оцењује Савић.
„Самим коментарисањем, самим оглашавањем по овом питању доказују колико је неопходно да сви Срби буду интегрисани у политичком деловању како према унутрашњеполитичким приликама, тако и према споља. Доказали су поенту, накнадно, иако им то вероватно није била намера. Урадили су оно чиме је требало да покажу да без јасног и координисаног одговора српске дипломатије, заједно са унутрашњеполитичким снагама, нећемо моћи да се изборимо са овим. Они се неће заустављати – и да се удовољи њиховим захтевима, они ће тражити даље док се не поништи сваки облик аутентичне српске политике и оне политике која заступа позиције српског идентитета, традиције, на крају крајева, наших политичких и међународних интереса“, закључује Савић.
Амбасада САД у БиХ саопштила је да закључци усвојени на Свесрпском сабору у Београду представљају напад на Дејтонски мировни споразум и државне институције БиХ.
За америчке дипломате предвођене одлазећим амбасадором Мајклом Марфијем, закључци Декларације не представљају одбрану Дејтонског мировног споразума, већ, како стоји у саопштењу, намерни напад на тај споразум и државне институције БиХ. Закључци са сабора су укорењени у правним дезинформацијама и прожети грешкама, сматрају у амбасади.
За америчке дипломате раздруживање је друго име за отцепљење и то представља напад на Дејтонски споразум, а Република Српска није држава и нема правни субјективитет изван БиХ.
Председник Србије Александар Вучић најавио је да ће одговорити на ово саопштење.
„Америчка амбасада у Сарајеву је рекла своје. Сутра ће добити одговор. Први пут ћу као председник Србије да им поставим питања, а верујте ми, одговор неће имати, иако се тиче баш Дејтонског споразума", написао је Вучић на друштвеним мрежама.
Председник је истакао да је проблем у томе што, како је навео, они нису навикли да постоје независне и суверене земље, као ни лидери који не желе да се додворавају њима, већ да бране интересе сопственог народа.
Ивица Дачић - Sputnik Србија, 1920, 11.06.2024
СРБИЈА
Дачић: Лицемерне су оцене да се закључцима Сабора нарушава Дејтонски споразум
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала