Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Ђурић: Позиција Србије је таква да тзв. Косово никада не може да буде члан УН

© Sputnik / Лола ЂорђевићМарко Ђурић
Марко Ђурић - Sputnik Србија, 1920, 11.06.2024
Пратите нас
Министар спољних послова Марко Ђурић изјавио је да је позиција Србије таква да тзв. Косово никада не може да буде члан Уједињених нација.
„Косово за Србију није, нити ће бити члан УН, ни суверена страна држава“, поручио је Ђурић.
Он је, гостујући на РТВ, указао је да изјаве председника, премијера или министра спољних послова имају карактер међународне правне обавезе, па и чињеница да је председник Србије Александар Вучић рекао јавно да је за Србију неприхватљиво чланство Косова у УН, има снагу међународне правне позиције Србије, саопштило је Министарство спољних послова.
На примедбу да је Охридски анекс постао део преговарачког оквира са ЕУ, односно поглавља 35, Ђурић је рекао да то има правну снагу за државе од којих већина и иначе признаје Косово, али не и Србија.
Подсетио је да је Ана Брнабић, док је обављала функцију премијерке, тражила и у писаној форми од ЕУ да буду избачени неки елементи за које су у Унији желели да буду убачени у оквир, пре свега у вези са Саветом Европе.
Захваљујући томе, додаје министар, Приштина и није постала члан Савета Европе.
Ђурић је указао да је 28 земаља повукло признање Косова, до чега је, великим делом, дошло и због разговора председника Вучића са лидерима тих држава.
На питање да ли његова изјава о решењу кроз конструктивни дијалог у складу са Резолуцијом 1244 и међународним правом има исту снагу данас као и пре 25 година, одговорио је да, иако је на својој кожи током шест и по година на челу Канцеларије за КиМ осетио одсуство институција Србије, то не даје право за малодушност и за одустајање од инсистирања на међународном праву.
„Не можемо да се сложимо у карактеру тих споразума, јер се деценијама током вођења преговора, водило рачуна да буде, с једне стране у оквирима нашег Устава и Резолуције 1244, а да буде окренуто изналажењу компромиса и стварању предуслова да Србија добије максимум у оваквим условима“, додао је Ђурић.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала