- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

Хоће ли нова администрација у Бриселу одвести ЕУ у економски бољитак | Енергија Спутњика

© Sputnik / Alexey VitvitskyЗастава ЕУ у Бриселу
Застава ЕУ у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 11.06.2024
Пратите нас
Победници избора за нову бриселску администрацију, у трци за што боље позиције у телима ЕУ најављују бољитак за грађане. Обећања иду од тога да ће истрајати у борби за демократију у уједињеној Европи, за сигурност европских грађана, за конкурентност европске индустрије и владавину права.
Урсула Фон дер Лајен, председница Европске комисије у претходних пет година, покушавајући да се наметне за још један мандат најављује бољитак а Марин Ле Пен, лидерка француске крајње десне странке истиче да ће приоритет њеног „Националног окупљања” бити повећање стандарда француских грађана и реиндустријализација земље.
О томе да конкурентност европске индустрије заостаје за САД и азијским земљама, посебно за Кином, годинама уназад економски стручњаци константно указују. Ситуацију су погоршали скупи енергенти, због одустајања чланица ЕУ да купују нафту, деривате, прирдни гас и угаљ из Русије, а што су искористили многи, пре свега Вашингтон, продајући утечњено „плаво гориво” европским купцима по много вишим ценама од гаса који стиже гасоводом. Уз то, и САД и Кина нуде европским фирмама да своје фабрике преселе код њих, нудећи не само јефтиније енергенте већ и низ других повластица.
Проблем европске привреде је и то што не може да се избори са конкуренцијом кинеске робе на домаћем терену. А економски проблеми су, нужно праћени и социјалним. Што је Француска искусила са бунтом „жутих прслука“.
Др Владимир Ристановић, научни сарадник са Института за европске студије, указује да ће будућа позиција сваке земље зависити искључиво од брзине прилагођавања и степена усаглашавања са савременим глобалним токовима садржаним у индустрији 4.0 и примени ретких сировина.
У емисији „Енергија Спутњика“ овог економисту питамо шта ЕУ треба да уради да би повратила сјај и конкурентност својој индустрији. Питање је и да ли ова економска трка може бити успешна ако не постоји политичко јединство у Бриселу. Јер, у мору изјава чују се поруке и о спровођењу европског зеленог плана, борби против климатских промена… а неки нови ветрови дувају и по питању мигрантске политике.
Енергија Спутњика, 11.6.2024.

О емисији „Енергија Спутњика“

Енергија Спутњика“ је емисија портала и радија Спутњик коју води Јелица Путниковић, стручњак за енергетику.
Теме су махом везане за енергетику и економију, локалног и глобалног карактера, а гости су стручњаци у својим пољима. Емитује се сваког уторка у 21.00.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала