- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Изложба „Кун: уметник-радник-борац“ отворена у Галерији САНУ /фото/

© Tanjug / MARKO ĐOKOVIĆИзложба „Кун: уметник-радник-борац“ .
Изложба „Кун: уметник-радник-борац“ . - Sputnik Србија, 1920, 11.06.2024
Пратите нас
Изложба „Кун: уметник-радник-борац“, ауторки Мишеле Блануше, Виде Кнежевић и Ане Панић, поводом 120 година од рођења уметника Ђорђа Андрејевића Куна, отворена је у Галерији САНУ.
Кун је био револуционар, академик и професор на Академији ликовних уметности у Београду.
Његово име представља главну одредницу у историји југословенске уметности 20. века која директно реферише о појму борбеног реализма – уметности која је била тесно повезана са ангажованим, еманципаторским друштвено-политичким догађајима прошлог века.
© Tanjug / MARKO ĐOKOVIĆИзложба кроз различите стваралачке фазе, од ратног, међуратног и послератног периода, нуди тумачење комплексног уметниковог опуса.
Изложба „Кун: уметник-радник-борац“  - Sputnik Србија, 1920, 11.06.2024
Изложба кроз различите стваралачке фазе, од ратног, међуратног и послератног периода, нуди тумачење комплексног уметниковог опуса.
Изложба кроз различите стваралачке фазе, од ратног, међуратног и послератног периода, нуди тумачење комплексног уметниковог опуса који га сврстава у корпус југословенских авангардних и критичких уметничких пракси које су омогућиле сусрет уметности и политике.
На изложби је представљена богата заоставштина уметника, уље на платну великог формата, графичке мапе, цртежи, илустрације, предмети из области примењених уметности.
© Tanjug / MARKO ĐOKOVIĆИзложба „Кун: уметник-радник-борац“ ће бити отворена за посетиоце до 8. септембра.
Изложба „Кун: уметник-радник-борац“. - Sputnik Србија, 1920, 11.06.2024
Изложба „Кун: уметник-радник-борац“ ће бити отворена за посетиоце до 8. септембра.
Представљени су и архивски материјали који се чувају у најзначајнијим институцијама и органима државне управе, као што су Управа за послове различитих органа, Министарство спољних послова, Медија центар „Одбрана“, Народни музеј Србије и друге важне институције, али и архива породице уметника.
Поставка ће бити отворена за посетиоце до 8. септембра.
Ђорђе Андрејевић Кун За мир, хлеб и слободу - 14. децембар, 1950. УЗЗПРО - Палата Србија - Sputnik Србија, 1920, 09.06.2024
КУЛТУРА
Ни Исток, ни Запад, ни апстракција, ни соцреализам: Како се Кун уметношћу борио за боље сутра
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала