- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

„Не гаде се они ничега“: Кремљ о америчком наоружавању неонациста и Кијева

© Sputnik / Наталья СеливерстоваМосковски Кремљ
Московски Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 11.06.2024
Пратите нас
Кремљ изузетно негативно оцењује укидање забране америчких власти на испоруку оружја украјинском батаљону Азов* (терористичка организација забрањена у Руској Федерацији), изјавио је секретар за штампу руског председника Дмитриј Песков.
„Изузетно негативно“, рекао је он новинарима.
Описујући „Азов“, Песков је истакао да се „ради о ултранационалистичким наоружаним јединицама“.

„Таква нагла промена у ставу Вашингтона указује на то да се они не гаде ничега у својим покушајима да изврше притисак на Русију, користећи, наравно, Украјину и украјински народ као инструмент у својим рукама. Спремни су чак и да кокетују са неонацистима", наставио је представник Кремља.

Он је напоменуо да „то, још једном потврђује исправност наше забринутости у вези са трендом пузајућег ширења неонацистичких идеја у свету“.
Вашингтон пост је, позивајући се на Стејт департмент, објавио да ће администрација америчког председника Џозефа Бајдена дозволити украјинском националном батаљону Азов* да користи америчко оружје.
Добровољачки батаљон „Азов“ је формиран 2014. године и од тада се борио на страни Оружаних снага Украјине. Борци „Азова“ учествовали су у биткама за Маријупољ у пролеће 2022. године. Након предаје у мају, у септембру те године, 215 „Азоваца” је размењено за 55 руских војника и украјинског политичара Виктора Медведчука. Договор је постигнут уз помоћ Турске, где је пет команданата Азова требало да остане до краја сукоба „под личним гаранцијама“ председника Реџепа Тајипа Ердогана. Међутим, у јулу 2023. године вратили су се у Украјину. Истовремено, „Азов“ је трансформисан у бригаду и укључен у Националну гарду Украјине.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала