- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Медији: САД укинуле забрану испорука оружја батаљону Азов*

© Sputnik / Евгений Котенко / Уђи у базу фотографијаПрипадници украјинског батаљона "Азов" полажу заклетву
Припадници украјинског батаљона Азов полажу заклетву  - Sputnik Србија, 1920, 11.06.2024
Пратите нас
Америчка администрација укинула је забрану испорука наоружања украјинском националистичком батаљону „Азов“, објавио је „Вашингтон пост“, позивајући се на Стејт департмент.
Како се наводи, сада ће „Азов“* имати приступ истој војној помоћи САД као и друге јединице Оружаних снага Украјине.
„Украјинска 12. бригада специјалних снага 'Азов' тестирана је на усклађеност са критеријумима закона Лихи који спроводи Стејт департмент“, навео је лист.
Закон забрањује америчку војну помоћ страним јединицама за које се утврди да су починиле озбиљна кршења људских права. Стејт департмент је саопштио да није пронашао „никакве доказе“ о таквим кршењима, пише „Вашингтон пост“.
* Терористичка организација забрањена у Русији.
Добровољачки батаљон „Азов“ је формиран 2014. године и од тада се борио на страни Оружаних снага Украјине. Борци „Азова“ учествовали су у биткама за Маријупољ у пролеће 2022. године. Након предаје у мају, у септембру те године, 215 „Азоваца” је размењено за 55 руских војника и украјинског политичара Виктора Медведчука. Договор је постигнут уз помоћ Турске, где је пет команданата Азова требало да остане до краја сукоба „под личним гаранцијама“ председника Реџепа Тајипа Ердогана. Међутим, у јулу 2023. године вратили су се у Украјину. Истовремено, „Азов“ је трансформисан у бригаду и укључен у Националну гарду Украјине.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала