- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин са шефом турске дипломатије у Кремљу: Поздрављам интересовање Турске за БРИКС

© Sputnik / Sergey Guneev / Уђи у базу фотографијаРуски председник Владимир Путин са министром спољних послова Турске Хаканом Фиданом у Кремљу
Руски председник Владимир Путин са министром спољних послова Турске Хаканом Фиданом у Кремљу - Sputnik Србија, 1920, 11.06.2024
Пратите нас
Русија поздравља интересовање Турске за рад БРИКС-а, изјавио је руски председник Владимир Путин на састанку са турским министром спољних послова Хаканом Фиданом. Он је додао да се нада да ће се са турским лидером Реџепом Тајипом Ердоганом састати почетком јула на маргинама међународног самита у Астани.
Путин је истакао да ће Русија свакако подржати тежњу Анкаре ка БРИКС-у и жељу да буде заједно са чланицама ове организације и решава заједничке задатке.
Према речима руског лидера, Москва са задовољством гледа на развој односа са Анкаром.
Путин је истакао да је прошле године забележен апсолутни рекорд у робној размени Русије и Турске.
Путин је захвалио Турској на напорима да допринесе регулисању украјинског сукоба.
Обраћајући се Фидану, руски лидер је захвалио за подршку током преговарачког процеса, као и за омогућавање истанбулске платформе за преговоре са Украјином о решавању кризе.
Путин је нагласио значајну улогу коју је Ердоган имао у закључивању црноморског прехрамбеног споразума.

„Није наша кривица што, нажалост, тај споразум није продужен, додао је руски председник и истакао да је накнадне иницијативе Анкаре украјинска страна такође „у последњем моменту одбила“.

Он је истакао да Русија пажљиво и са поштовањем разматра све иницијативе Турске о пловидби Црним морем.
Руски лидер је затражио од турског министра да пренесе најлепше поздраве председнику Турске и истакао да се нада да ће се са Ердоганом састати на маргинама Шангајске организације за сарадњу (ШОС) у Астани током 3-4. јула.
Претходно, министар спољних послова Турске Хакан Фидан изјавио је за „Саут чајна морнинг пост“ да би Турска желела да се придружи БРИКС и да ће то питање бити разматрано на састанку министара спољних послова организације у Нижњем Новгороду.
Према његовим речима, неке европске државе противе се придруживању његове земље Европској унији и зато турске власти разматрају БРИКС као алтернативну платформу за интеграције.
Погледајте и:
Танја
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала