- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Редитељ Лордан Зафрановић добитник међународне награде „Trebbia“

© Sputnik / Марија ЈаковљевићЛордан Зафрановић
Лордан Зафрановић - Sputnik Србија, 1920, 11.06.2024
Пратите нас
Хрватски редитељ Лордан Зафрановић је међу добитницима овогодишње међународне награде „Trebbia“, која му је уручена на истоименој хуманитарној гала вечери у Прагу.
Примајући награду у недељу, на свечаност у дворани „Сметена“ Градског дома у Прагу, Зафрановић је захвалио организаторима догађаја, породици, као и својим прашким професорима, посебно Елмару Клосу (1910-1993).
„Показао ми је како редитељ комуницира с гледаоцима. Филм је магија. Нешто што није схватљиво, али је сјајно“, рекао је Зафранович у свом кратком обраћању на чешком језику.
Званицама у дворани Зафрановић је представљен као један од представника црног таласа у југословенској кинематографији који је дипломирао филмску режију у Прагу 1971. године.
Из његовог богатог стваралаштва посебно је истакнута ратна трилогија филмова „Окупација у 26 слика“ (1978), „Пад Италије“ (1981) и „Вечерња звона“ (1986).
Међународна награда „Trebbia“ додељује се од 2001. године ствараоцима из света у категоријама за стваралачку делатност, подршку култури и уметности, допринос дијалогу националних култура и за животно дело.
Добитницима се уручује диплома и бронзана "Trebbia“ статуета чешког скулптора Стефана Милкова, уз пренос на Чешкој телевизији и Словачкој телевизији.
Нови филм Лордана Зафрановића „Дјеца Козаре“ тренутно је у фази монтаже.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала