- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Стиже врели ваздух из Африке: У Србији следеће недеље и до 40 степени, у Грчкој и Турској до 45

© Sputnik / Лола ЂорђевићЧовек се расхлађује у градској фонтани
Човек се расхлађује у градској фонтани - Sputnik Србија, 1920, 11.06.2024
Пратите нас
Пад температуре и освежење које је почело у Србији данас неће потрајати дуго, јер већ од викенда следи пораст дневне температуре, а максимум ће достићи средином следеће недеље када ће се жива у термометру подићи и до 40. подеока. У Грчкој и Турској се очекују температуре и до 45. подеока.
РХМЗ је најавио да ће до петка, 14. јуна биће променљиво и нестабилно, местимично с кишом и пљусковима с грмљавином који локално могу бити и израженији с великом количином падавинау кратком временском интервалу. Могућа је и појава града, са јаким и олујним ветром у зони најјачих пљускова.
Метеоролог Иван Ристић изјавио је за „Блиц“ да се афрички антициклон тренутно налази изнад Северне Македоније и јужне Србије због чега се у том делу се земље и не очекује захлађење до петка.
„Сећамо се да смо имали овај афрички циклон негде у јануару. Он је донео веома високе температуре за зимско годишње доба. Ипак, он се после повукао почетком пролећа, па смо имали хладније пролеће. Тренутно се афрички антициклон налази изнад Северне Македоније и Србије. Он се стално помера северније и јужније“, појашњава он.
Иако ће се антициклон из Африке на кратко повући, Ристић каже да ће се средином следеће недеље поново вратити на подручје Србије и то са температурама још вишим него претходног пута.
„Око 20. јуна он се враћа изнад Србије, Северне Македоније и Грчке, а стиже из Либије и Туниса. Температура може да достигне од 35 до 39 степени, а на удару ће бити јужна Србија“, каже Ристић.
Стручњаци у Словенији наводе да ће врели афрички ваздух стићи као резултат висинског језгра изнад Пиринејског полуострва. Уколико се прогнозе и позиционирање ваздушне масе остваре, очекују се температуре много изнад 30 степени, а у деловима Мађарске и Србије могло би се забележити 40 степени.

У Грчкој и Турској и до 45 степени

Још више температуре предвиђају се у Грчкој и Турској где ће у појединим деловима земље бити и до 45 степени.
Највише температуре очекују се у среду и четвртак, а током викенда требало би да се смање, прогнозира грчка метеоролошка служба, пренеле су светске агенције.
Од уторка ће се школе у појединим деловима земље или затворити у 11.30 или ће остати потпуно затворене ако локалне општине одлуче да је врућина превелика.
Грчко министарство рада позвало је људе у јавном и приватном сектору да раде од куће ако је могуће.
За бројне туристе који су тренутно у Атини, Црвени крст Грчке је поставио штандове на централном тргу Синтагма и на Акропољу, где особље дели бесплатну воду.
Људима се саветује да избегавају излазак напоље у врелим подневним сатима, да пију пуно воде, избегавају алкохол, да не једу превише и да избегавају интензивно вежбање на отвореном.
Многи градови и општине у Грчкој отварају јавне, климатизоване зграде у којима бескућници, они којима је то потребно, као и људи који немају клима уређаје код куће могу да потраже уточиште.
Турска метеоролошка служба је такође упозорила на топлотни талас, који ће посебно погодити запад земље, где се очекују температуре од око 45 степени Целзијусових.
Саветује се избегавање боравка на отвореном у периоду од 11 до 16 часова, посебно за старије, децу и хроничне болеснике.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала