- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Историјски дан: Свечано отворена Канцеларија Амбасаде Русије у Бањалуци, Лавров послао важну поруку

© Фото : Уступљено Спутњику/predsednik.rs/Borislav ZdrinjaКацеларију Амбасаде Русије у Бањалуци су отворили руски амбасадор у БиХ Игор Калабухов и председник Републике Српске Милорад Додик
Кацеларију Амбасаде Русије у Бањалуци су отворили руски амбасадор у БиХ Игор Калабухов и председник Републике Српске Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 11.06.2024
Пратите нас
У Бањалуци је свечано отворена Канцеларија Амбасаде Руске Федерације у БиХ. На свечаној церемонији обратио се руски амбасадор у БиХ Игор Калабухов, а министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров поручио је путем видео-линка да руске везе са Републиком Српском данас доживљавају велики успон.
Кацеларију су отворили амбасадор Калабухов и председник Републике Српске Милорад Додик.
Отварање Канцеларије Амбасаде Руске Федерације у Бањалуци је посебан догађај и представља историјски дан, рекао је руски амбасадор у БиХ Игор Калабухов.
"Историја је на нашој страни. Данас је посебан историјски дан, имамо прилику да присуствујемо посебном догађају за који смо се дуго спремали и одавно га чекали. Сећам се времена кад још нисам био амбасадор овде, бавио сам се другим функцијама у својству саветника амбасадора, али већ тада сам се бавио питањима отварања руског дипломатског представништва у Бањалуци. Радујем се овом догађају и мислим да се сви присутни радују с нама", рекао је Калабухов.
Калабухов је посебно захвалио председнику Републике Српске Милораду Додику на подршци и разумевању у решавању свих питања.
Он је напоменуо да Република Српска и Русија настављају стратешку сарадњу.
"Нову канцеларију сматрамо веома важним елементом сарадње са БиХ, а посебно са Српском са којом Русија развија и унапређује однос стратешког партнерства. Томе је доказ и недавни састанак председника Русије Владимира Путина и председника Српске Милорада Додика на којем су постигнути договори који су основи нашег рада. Надамо се дугом раду нашег представништва. Врата ове Канцеларије су отворена за све грађане Српске", поручио је Калабухов.
Најављујући укључење руског министра спољних послова Сергеја Лаврова путем видео-линка Калабухов је изразио наду да ћемо имати могућност да га видимо лично овде у Бањалуци, посебно у контексту градње и отварања руско-српског храма.

Лавров: Наше везе са Републиком Српском доживљавају велики успон

Наше везе са Републиком Српском данас доживљавају велики успон. Контакти на највишем нивоу постали су редовни, одржава се интезиван политички дијалог, укључујући и на парламентарном нивоу, истакао је Сергеј Лавров, министар иностраних послова Руске Федерације.

"Драго ми је што могу да вам пожелим добродошлицу на церемонији отварања Канцеларије Амбасаде Руске Федерације у Бањалуци. Пре свега желео бих да честитам мојим колегама и нашим пријатељима у Републици Српској овај диван догађај. Ишли смо ка овом циљу неколико година. Урађен је огроман посао чији су резултати видљиви данас. Тренутак је заиста историјски. Није свакидашњи догађај да се у свету отвара ново дипломатско седиште Руске Федерације. Веома нам је драго што се ово догађа у пријатељској Републици Српској. Ширење дипломатског кора у Бањалуци сведочи о повећању значаја и ауторитету Републике Српске као учесника у међународним процесима у складу са Дејтонским мировним споразумом", нагласио је Лавров.

© Фото : Снимак са екрана/РТРССвечано отворена Канцеларије Амбасаде Русије у Бањалуци
Свечано отворена Канцеларије Амбасаде Русије у Бањалуци - Sputnik Србија, 1920, 11.06.2024
Свечано отворена Канцеларије Амбасаде Русије у Бањалуци
Он се захвалио свима онима који су учествовали у реализацији овог пројекта.
"Пре свега захвалност руководству Републике Српске и лично председнику Милораду Додику, који су од самог почетка посвећивали значајну пажњу у свим питањима за ову иницијативу и пружали су свеобухватну помоћ његовом најбржем решавању. Искрено смо захвали епископу бањалучком Јефрему што имамо овако дивну зграду за смештај руске дипломатске мисије. Убеђени смо да ће посебна историјска и духовна атмосфера која тамо влада инспирисати наше колеге да креативно решавају задатке са којима се суочавају", навео је Лавров.
Лавров је нагласио да задатака има више, па их је набројао:

"У Српској послују велики руски привредни субјекти. Успостављене су значајне везе у области науке, културе, образовања и спорта. Приоритетну пажњу ћемо посвећивати изградњи руско - српског храма као духовног и културног центра у Бањалуци. Сматрамо да је овај пројекат најважнија компонента за јачање братских спона које везују наше народе. Наставићемо да развијамо контакте између универзитета у Русији и Републици Српској. Поздрављамо почетак рада Центра за отворено образовање на руском језику и предавање руског језика на универзитету у Источном Сарајеву као и деловање његовог огранка на универзитету у Бањалуци", поручио је Лавров.

Министар иностраних послова Руске Федерације се дотакао и неговања антифашистичке традиције, како у Русији, тако и у Републици Српској.

"Са топлином у срцу видимо колико су јаке и искрене традиције антифашизма код српског народа. Република Српска је заиста упориште историјске истине и борбе против искривљавања историје. Годишње масовне акције Бесмртног пука су јасна потврда тога. Подвизи наших предака не смеју да се забораве. Заједно ћемо наставити да бранимо истину, слободу и правду", поручио је Лавров.

Додао је да је листа задатака обимна и наравно није ограничена наведеним темама.
"Мојим колегама сарадницима у канцеларији амбасаде је увек драго да сарађују са пријатељима, и отворени су за нове идеје како да се још више зближимо и проширимо узајамно корисну сарадњу у интересу јачања мира, стабилности и безбедности. Данас смо наставили веома важан корак у том правцу. Наставимо пут заједно. Рачунамо на подршку од стране Градске управе Бањалуке, као и руководства и свих грађана Републике Српске", закључио је Сергеј Лавров.

Додик: У Русији видимо правичну страну данашњег времена

Руска Федерација је наш партнер, политички истомишљеник, и ми у Русији видимо правичну страну данашњег времена, али и историје, рекао је председник Републике Српске Милорад Додик.
“Заједно смо градили и ми у Републици Срској не кријући жељу да овде добијемо конзулат, и то се на крају догодило. Ми то доживљавамо као емоцију, јер је у питању Руска Федерација”, рекао је Додик.
Истакао је да је Владимир Путин велики човек и председник који воли свој народ.
“Потпуно сам сигуран да je председник Путин и данас на страни мира, али мира који подразумева одбрану националних и стратешких интереса“, рекао је Додик.
Подсетио је да Република Српска није дозволила да се уведу санкције Русији.
„Ми имамо наше снове, које ћемо знати да реализујемо. Поделићемо их са нашим руским пријатељима зато што су се показали да нас разумеју у тешким временима по нас“, рекао је Додик.
Истакао је да су сви осим Русије ушли у ревизију Дејтонског споразума.
„У ФБиХ су прихватили интервенцију међународног фактора. Република Српска није реметилачки фактор. Ми само тражимо враћање на изворни Дејтон. Нећемо их сада промовисати, довољно је да они знају“, рекао је Додик.
© Фото : Уступљено Спутњику/РТРС Свечано отворање Канцеларије Амбасаде Русије у Бањалуци
 Свечано отворање Канцеларије Амбасаде Русије у Бањалуци - Sputnik Србија, 1920, 11.06.2024
Свечано отворање Канцеларије Амбасаде Русије у Бањалуци
Он наводи да Запад предвођен Великом Британијом и САД има заверу против српског народа.
„Попут оне старе "завади па владај". То стално чине на овим нашим просторима. На нивоу БиХ данас је потпуно жигосана Руска Федерација, а то није оправдано, јер то раде само представници једног народа. Када се буду уважавали и наши ставови, то ће онда бити званични став БиХ, до тада то је жеља једног народа“, рекао је Додик на свечаном отварању.
Свечаности присуствују, између осталих, председник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, премијер Радован Вишковић, министри у Влади Српске, председник Већа народа Сребренка Голић, представници Српске у заједничким институцијама, Његово преосвештенство епископ бањалучки Јефрем, председник АНУРС Рајко Кузмановић.
Зграда Канцеларије налази се у Улици доктора Младена Стојановића број пет.
Поводом отварања Канцеларије и Дана Русије, у Бањалуци ће у хотелу "Босна" уприличен је и свечани пријем, чији домаћин је руски амбасадор Игор Калабухов.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала