- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Белоруска војска обучена да користи нуклеарно оружје у оквиру вежби са Русијом

© Sputnik / Сергей Мамонтов / Уђи у базу фотографијаЛансирни систем 9П78-1 "Искандер М"
Лансирни систем 9П78-1 Искандер М - Sputnik Србија, 1920, 12.06.2024
Пратите нас
Заједничке вежбе са Русијом са нестратешким нуклеарним снагама показале су да је белоруска војска обучена за употребу специјалног нуклеарног оружја, изјавио је начелник Генералштаба Белорусије Павел Муравејко.

„Такве обуке и развој важних питања употребе нестратешког нуклеарног оружја представљају један од начина да повећамо нашу спремност и наш потенцијал. Сумираћемо резултате, али сада могу са сигурношћу да кажем – јединице Оружаних снага Белорусије обучене су за употребу специјалног нуклеарног оружја“, нагласио је Муравејко.

С тим у вези, прес-служба белоруског Министарства одбране саопштила је да је војска Белорусије почела са извођењем задатака у оквиру друге етапе вежби са нестратешким нуклеарним снагама, као и да су системи „Искандер“ прешли на одређена подручја и ступили на борбено дежурство.
Сви организациони и технички аспекти су разрађени у јасној сарадњи са нашим руским колегама, прокоментарисао је Муравејко.
„Врхунац наше вежбе био је у томе што до последњег тренутка команданти авијације нису знали ко ће добити право да спроводи борбену обуку и са ког аеродрома ће авијација деловати. Сигнал је стигао буквално 30 минута пре почетка обављања задатака, а наши авијатичари су га достојанствено и часно извели“, додао је он.
Раније је Министарство одбране Русије саопштило да је у земљи почела друга фаза вежби нестратешких нуклеарних снага.
Претходно, у оквиру прве етапе вежбе, припадници ракетних јединица Јужног војног округа реализовали су задатке допремања специјалне муниције за оперативно-тактички ракетни систем „Искандер“, пуњење лансера и прикривени одлазак на назначене позиције ради припрема за лансирање пројектила.
Руски ракетни систем „Искандер М“ - Sputnik Србија, 1920, 11.06.2024
РУСИЈА
Нестратешке нуклеарне вежбе Русије – адекватан одговор на подршку Запада Украјини
Погледајте и:
Танја
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала