- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Нови роман Харукија Муракамија објављен у српском преводу пре енглеског издања

© ГеопоетикаНови роман јапанског писца Харукија Муракамија "Град и његове несталне зидине"
Нови роман јапанског писца Харукија Муракамија Град и његове несталне зидине - Sputnik Србија, 1920, 12.06.2024
Пратите нас
Издавачка кућа „Геопоетика“ објавила је најновији роман славног јапанског писца Харукија Муракамија „Град и његове несталне зидине“ у преводу Дивне Глумац.
Захваљујући томе што увек преводимо с оригиналних језика, „Геопоетика“ објављује нови Муракамијев роман прва у региону, а чак пет месеци пре енглеског издања. „Град и његове несталне зидине“ први је Муракамијев роман након шест година.
Срж романа, како је саопштио издавач, чини истоимена новела објављена пре четрдесет година.
Три дела књиге која прате разне фазе живота неименованог наратора (од адолесценције до четрдесетих година), одвијају се на два нивоа – у стварном и у паралелном свету, у граду унутар зидина и обилују Муракамијевим препознатљивим метафорама и мотивима: сенке, бунари, рупе, снови...
Тражећи девојку коју је у младости волео, главни јунак заправо покушава да открије истинског себе и притом прелази из стварног у нестварни свет, радећи у оба света у библиотеци, једној у којој се чувају снови и другој с књигама.
Време у граду унутар зидина не тече и на сатовима нема казаљки. У стварном свету оно неумитно тече, али је упркос томе оној крајњој последици протока времена - смрти - одузета коначност.
„Јапански маг магичног реализма Харуки Мураками своје јунаке одваја и спаја са њиховим сенкама и тиме упућује на промишљање односа тела и душе, срца и разума. Он вешто, у свом препознатљивом стилу, приповедачки балансира на свим страницама овог романа између снова и будности, подсвесног и свесног. Границе нису тамо где би требало да буду, јер се зидине, као симбол физичке, али и психолошке и емотивне баријере, које раздвају два света, саме крећу“, истиче се у кратком опису романа.
Роман „Град и његове зидине“ има и, како је наведено, изузетан куриозитет за Муракамија, а то је његов лични Поговор.
Први примерци романа „Град и његове несталне зидине“ за 100 првих купаца су у продаји данас, од 16.00 часова, само у књижари „Геопоетика“ у Улици Лазе Пачуа. Од 13. маја књига ће бити у редовној продаји у књижарама широм Србије.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала