- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Пашињан: Јерменија ће изаћи из ОДКБ, одлучићемо кад

© Sputnik / Асатур Есаянц / Уђи у базу фотографијаПремијер Јерменије Никол Пашињан
Премијер Јерменије Никол Пашињан - Sputnik Србија, 1920, 12.06.2024
Пратите нас
Јерменија ће изаћи из ОДКБ онда када власти буду процениле да је то потребно, изјавио је премијер те земље Никол Пашињан.
"Изаћи ћемо из ОДКБ. Одлучићемо када", рекао је он током владиног часа у парламенту, одговарајући на реплику посланика зашто Јерменија не излази из те организације кад није задовољна.
Како је додао, другог пута нема и Јерменија се неће вратити у ОДКБ.
Пашињан је рекао да је од 2018. године када је дошао на власт говорио да Јерменији прети опасност.
"А криви су за ту претњу су били они који су у априлу 2018. говорили да Јерменија не треба да очекује да Азербејџан неће покушати да питање Карабаха реши путем рата. Криви су они који си формирали блок, балон чији су чланови, уместо да испуњавају своје обавезе, заједно са Азербејџаном планирали рат против нас", закључио је он.

Министар тумачи шта је рекао Пашињан

Након седнице огласио се министар спољних послова Арарат Мирзојан који је рекао да да Пашињан није изјавио да ће Јерменија изаћи из ОДКБ, већ да ће јерменске власти одлучити када ће да изађу из те организације.
"Саставља се записник са седнице, може да се провери шта је ко рекао. Премијер Јерменије није рекао да излазимо из ОДКБ , већ да ћемо одлучити када ћемо изаћи, али да се назад нећемо враћати", рекао је он.
Подсетимо, руско Министарство спољних послова је раније саопштило да Запад намерава да претвори Јерменију у инструмент за реализацију сопствених планова на Јужном Кавказу.
„Знамо да Вашингтон и Брисел, уз ефемерна обећања, раде на томе да Јерменија изађе из ОДКБ и ЕАЕС, да се руска војна база повуче. Позивамо руководство у Јеревану да не дозволи да их Запад превари и поведе земљу лажним путем што може да створи вакуум безбедности, озбиљне проблеме у економији и одлив становништва“, наведено је у ранијем саопштењу.
Јерменија је у фебруара замрзнула чланство у организацији.
Заставе ОДБК-а и чланица-учесница организације - Sputnik Србија, 1920, 23.02.2024
РУСИЈА
Јерменија замрзнула учешће у ОДКБ
Погледајте и:
Танја
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала