- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Студија открила фасцинантан феномен - слонови се је једни другима обраћају именима

CC0 / Слика генерисана вештачком интелигенцијом / Слон
Слон - Sputnik Србија, 1920, 12.06.2024
Пратите нас
Истраживачи који проучавају слонове током година су приметили занимљив феномен. Понекад када се слон огласи у групи других слонова, сви му одговарају, али понекад када исти слон упути сличан позив, само један одговара.
Да ли је могуће да се слонови обраћају једни другима по имену? Ову идеју подупире нова студија која проучава дивље афричке саванске слонове у Кенији.
Истраживачи су анализирали вокализације, углавном мрмљања које производе слонови користећи своје гласне жице, слично ономе како људи говоре, које је произвело више од 100 слонова у Националном парку Амбосели и Националном резервату Самбуру.
Користећи модел машинског учења, истраживачи су идентификовали оно што је изгледало као компонента налик имену у оним гласовима који су идентификовали одређеног слона као циљаног примаоца поруке.
Истраживачи су затим пустили аудио снимак 17 слонова како би тестирали како ће одговорити на позив који је наводно био упућен њима, као и на позив који је очигледно био упућен другом слону.
У просеку, слонови су снажније реаговали на позиве који су очито били упућени њима. Када су чули такав позив, понашали су се ентузијастичније, ходали су ка извору звука и више вокализовали него када би чули онај који је очигледно био намењен неком другом.
Налази студије показују да слонови „једни друге називају нечим сличним именима“, рекао је бихејвиорални еколог Мики Пардо са Универзитета Корнел, водећи аутор студије објављене у часопису Nature Ecology & Evolution.
„Да би се на овај начин обраћали једни другима, слонови морају да науче да повезују одређене звукове са одређеним јединкама, а затим да користе те звукове да привуку пажњу дотичне особе, што захтева софистицирану способност учења и разумевања друштвених односа“, рекао је Пардо.
„Чињеница да се слонови обраћају једни другима као појединци наглашава важност друштвених веза, а посебно одржавања различитих друштвених веза за ове животиње“, додао је он.
Слонови, највеће копнене животиње на Земљи, веома су интелигентни и познати су по свом одличном памћењу, способностима решавања проблема и софистицираној комуникацији.
Досадашња истраживања су показала да се када се поздрављају понашају компликовано, односно да имају визуелне, звучне и тактилне гестове.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала