- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Свет на раскрсници: Русија решава задатке који су важни за цело човечанство

© Sputnik / Алексей Майшев / Уђи у базу фотографијаГрб на згради Савета Федерације Русије
Грб на згради Савета Федерације Русије - Sputnik Србија, 1920, 12.06.2024
Пратите нас
Данас, када је свет на раскрсници, Русија је једна од ретких земаља која представља алтернативу ћорсокаку Запада, изјавила је председница Савета Федерације Валентина Матвијенко поводом Дана Русије.
„Данас, када је свет ушао у нову фазу не само технолошког, друштвено-економског, већ и цивилизацијског развоја, заиста се дефинише будућност човечанства. Не преувеличавам. Свет је на раскрсници. Оно што се догађа у културном, духовном животу Запада не оставља сумњу да он лебди ка 'ослобођењу' човека од свега што га је чинило и чини управо човеком, односно особом, бићем које мисли, осећа, ствара, гради, а не само троши“, написала је она на свом блогу.
Према њеним речима, Русија се најактивније и најдоследније супротставља политици „дехуманизације“, бори се за очување цивилизације у чијој основи су главне вредности хуманости – благостање човека, његово право на живот и свеобухватан развој, превласт добра над злим, правда, узајамна помоћ, као и стабилна породица.
Оно што је Достојевски окарактерисао као инстинкт универзалне човечности својствен руском народу, додала је она.
„Као што видимо, Русија по ко зна који пут решава задатке важне за читаву међународну заједницу и човечанство у целини. Сматрам да решава успешно. Потврда тога је нова геополитичка стварност, чињеница да нисмо усамљени у борби за праведан светски поредак. Оно што верујем да предстоји јесте афирмација глобалне улоге наше земље као једног од лидера праве светске већине“, констатовала је Матвијенкова.
Она је оценила да Русији предстоји стратешки искорак, услед чега ће се дефинитивно учврстити међу светским лидерима у технолошком и друштвеном напретку.
„Пред нама је нови круг развоја. Његове циљеве и задатке председник Владимир Путин је дефинисао у поруци Федералној скупштини, Указу о националним циљевима развоја Руске Федерације за период до 2030. године и за будућност до 2036. године и говору на Међународном економском форуму у Санкт Петербургу“, написала је председница Савета Федерације.
С тим у вези, навела је да је друштву представљена јасна, конкретна, видљива слика будућности земље, која испуњава високе савремене стандарде квалитета живота, потребе грађана Русије и вредности руске цивилизације.
Матвијенко је такође рекла да су новоформирана руска влада, регионалне власти и бизнис почели да спроводе велики програм који је дефинисао председник.
Национални дан Русије обележава се 12. јуна у сећање када је на тај дан 1990. године први Конгрес народних посланика прихватио Декларацију о државном суверенитету Русије, у којој је проглашено првенство Устава Русије и његових закона.
Погледајте и:
Танја
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала