- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Од онога што је наше и од онога што јесмо нећемо одступити: Спасовданска беседа патријарха Порфирија

© Sputnik / Лола ЂорђевићПатријарх Порфирије
Патријарх Порфирије - Sputnik Србија, 1920, 13.06.2024
Пратите нас
Ми веома добро знамо ко смо и шта смо и од онога што је наше и од онога што јесмо нећемо одступити, поручио је патријарх Порфирије у беседи у Храму Светог Саве после Спасовданске литије.
„Ми смо православни хришћани. Ми смо деца Светога Саве, Светога владике Николаја, Светога Јустина Ћелијског и свих светих из рода нашега. Од тога нећемо одступити. Од онога што је наше и од онога што јесмо не можемо и нећемо одступити“, рекао је патријарх Порфирије.
Он је истакао да је данас дан спасења, славе и радости и празник нашег вечног спасења.
„Догађај када је спаситељ наш господин Исус Христ једном засвагда преместио нашу вечну отаџбину са земље на небо и поставио људску природу на престо са десне стране Оца небеског на место које тој природи људској припада“, навео је Порфирије.
Додао је да то знају и наши свети Немањићи, који су највеће светиње и задужбине посветили управо Спасовдану.
„Добро нам дошао свети наш Оче Јустине, добро нам дошао у наш и твој град, у овај велики празнични дан. Сви се ми неизмерно радујемо. И данас твоја благовест, твоја реч једнако има снагу и значај и на исти начин као некада звучи“, рекао је Порфирије.
© Sputnik / Лола ЂорђевићУношење моштију Светог Јустина Ћелијског у Храм Светог Саве
Уношење моштију Светог Јустина Ћелијског у Храм Светог Саве - Sputnik Србија, 1920, 13.06.2024
Уношење моштију Светог Јустина Ћелијског у Храм Светог Саве
Додао је да се Отац Јустин поново среће „са дивним чудотворним ликом Пресвете Богомајке који је настао у граду Курску у Русији“ и подсетио да је он избегао страдање од комуниста, а кратко време између два светска рата провео у Београду.
„А када је дух безбожног комунизма стигао у Србију, ти си, свети Аве Јустине, био приморан да замениш верске катедре београдских универзитета, говорнице престоничких дворана и учионице, након бројних страдања и животних опасности, отишао у скромни планински манастир Челије. И одатле си своју огњену реч, пророчку реч о Спаситељу човека и света, упућивао српском народу, а да оне стигну и до далеких крајева и постану утеха и светлост и радост свету“, поручио је Порфирије.
Данашња времена, указао је патријарх, нису ништа мање компликована него она у којима је он живео.
„И данас твоја благовест, реч једнако има снагу и значај и на исти начин као некада звучи и данас, и једнако је лек на рану људску жедну истине, правде и Бога“, рекао је Порфирије.
Како је рекао, вечерас и наредних дана с дубоким веровањем и поштовањем молићемо се сви Христу Господу за мир и добро нашег народа, али и мир свим људима и свим народима, мир целом свету, а нарочито онима који живе поред нас и који живе са нама.
„Данас страшне демонске силе витлају светом, које имају потенцијал да га униште, да униште цивилизацију какву знамо. Те силе на велика и непрестана искушења, свакодневне претње и притиске стављају и наш српски православни народ“, констатовао је поглавар СПЦ.
Он је нагласио да рат има своју духовну основу, да је последица духовних обољења и посрнућа.
„Ратна погибељ, највеће искушење за људски род, последица је највећег духовног пада. Због тога да бисмо се одупрли свим искушењима на личном, на породичном плану, на плану народном, борећи се за сигурност, безбедност и напредак морамо се водити борбом, пре свега изнад свега на духовном плану. Стога нам је Бог дао на овај дан да се саберемо овде, око Јустина и да сви заједно затражимо његове топле молитве“, рекао је патријарх Порфирије.
© Sputnik / Лола ЂорђевићЧудотворна икона Мајке Божје Знамење
Чудотворна икона Мајке Божје Знамење - Sputnik Србија, 1920, 13.06.2024
Чудотворна икона Мајке Божје Знамење
Он је истакао да смо сви ми различити, да свако има неки свој посебан талент, свој посебан дар, али да су нам те различитости дарови Божији, дате нам да бисмо се међусобно допуњавали, подржавали и обогаћивали, да бисмо били заједно снажни и способни да заједно савладавамо свако искушење и свако зло у нама и око нас.
„Сви морамо да будемо бољи, да будемо онакви какви нас Бог хоће, онакви како је записано у Светом Јеванђељу, онакви како нас уче заповести Божије. Зато нам је потребан Христос и Његово Јеванђеље, што је наш народ одувек знао, а то знамо и ми овде сабрани. То смо ми, то је наше опредељење“, поручио је поглавар СПЦ
После беседе патријарха Порфирија служен је акатист за преподобног Јустина Ћелијског, чиме је завршена Спасовданска литургија.
Патријарх Порфирије предводи Спасовданску литију - Sputnik Србија, 1920, 13.06.2024
ДРУШТВО
Кивот са моштима Јустина Ћелијског и руска чудотворна икона у Спасовданској литији у Београду /фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала