- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Тенк Абрамс - Sputnik Србија

УЖИВО До сада ослобођено 70 одсто Часовог Јара у ДНР

Пратите нас
Руски системи ПВО оборили су дронове над територијом Јарославске и Владимирске области. Украјински милитанти гађали су стамбену зграду у Кривом Рогу, са намером да кривицу пребаце на Русију. Како јавља АФП, лидери земаља Г7 договорили су се да одобре кредит Украјини од 50 милијарди долара који ће се сервисирати од прихода замрзнуте руске имовине.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:41 13.06.2024
Очима сниматеља НТВ Валерија Кожина, који је настрадао од задобијених рана услед украјинског гранатирања у ДНР, свет је видео трагедију која се одвијала у Донбасу од 2014. године, наводи се у изјавама саучешћа колега преминулог новинара, ратних репортера, који су радили са њим током разних сукоба.
21:12 13.06.2024
До сада је ослобођено 70 одсто Часовог Јара у ДНР.
Руске снаге су заобишле град са западне стране и тако спречиле допремање оружја Украјинцима, рекао је за Спутњик посланик Думе Виктор Водолацки.
20:35 13.06.2024
Италијански премијер Ђорђа Мелони потврдила је да су земље Г7 на самиту постигле договор о томе да се Украјини до краја године да кредит од 50 милијарди долара који ће бити обезбеђен од добити на замрзнута руска средства.
„Наравно не ради се о конфискацији тих актива него о каматама“, рекла је она.
19:47 13.06.2024
„Абрамс“ изгорео као шибица
Амерички тенк „абрамс“ на авдејевском правцу изгорео је као шибица када је погођен пројектилом са FPV дрона, описао је руски војник који је управљао беспилотном летелицом.
„’Птица’је обавила редован лет с термо-камером, видео сам да се креће нека техника, почео да се приближавам. Видим – тенк. Било је јасно да је велики. Тихо сам му се прикрадао, пикирао и онда је изгорео као шибица “, рекао је оператер дрона.
Како је рекао, прво су мислили да је онеспособљен немачки тенк „леопард“, а испоставило се да је „абрамс“.
18:40 13.06.2024
Уништени аутомобили у Волновахи - Sputnik Србија, 1920, 13.06.2024
Специјална операција у Украјини
Преминуо један од руских новинара, рањених у украјинском нападу на Горловку
15:56 13.06.2024
Ловац Ф-16 - Sputnik Србија, 1920, 13.06.2024
СВЕТ
Шеф Пентагона: Циљ да се Кијеву испоруче ловци Ф-16 овог лета
15:03 13.06.2024
Рањавање новинара НТВ у ДНР је планирани напад, а међународне организације УНЕСКО и ОЕБС нису позвале Кијев на одговорност и тиме су се саме дискредитовале, изјавила је портпарол Министарства спољних послова Марија Захарова.
Она је истакла да се ради о још једном терористичком нападу Кијева против руских новинара.
Она је западне званичнике из међународних организација назвала саучесницима злочина кијевског режима против руских новинара.
"Ниједна међународна структура која ужива ауторитет (у првом реду УНЕСКО) није позвала кијевски режим на одговорност за те терористичке нападе и друге злочине", рекла је Захарова и додала да су новинари пребачени у болницу у Горловки где се лекари боре за њихове животе.
Крв руских новинара је не само на рукама украјинских војника него и на савести међународних званичника у Бечу, Женеви, Њујорку, додала је он.
Истражни комитет Русије ће истражити околности рањавања новинара НТВ, саопштено је на Телеграм каналу ресора.
Главна уредница медијске групе „Русија севодња“, чији је Спутњик део, Маргарита Симоњан је на Телеграму изразила подршку новинарима НТВ-а.
"Наше колеге са НТВ-а које су тешко рањене у зони СВО добијају нашу огромну подршку, да нам Господ да снагу да се опоравимо", написала је Симоњан.
13:21 13.06.2024
Одлука да испоруке оружја Кијеву постану обавезне за све земље НАТО-а неће променити ситуацију на терену, изјавио је секретар за штампу руског председника Дмитриј Песков.

„Знамо да су неке земље у алијанси изјавиле да не желе да учествују у овом процесу. Испоруке из земаља чланица НАТО-а и сада иду у Украјину“, рекао је Песков новинарима.

Према његовом мишљењу, мало је вероватно да ће то нешто битно променити.
Јуче је генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг изјавио да ће испоруке оружја Кијеву постати обавезне за земље НАТО, као и да ће их координисати командне структуре Алијансе под руководством генерала Кристофера Каволија.
13:00 13.06.2024
Главно са новог брифинга руског Министарства одбране:
▪Група "Исток" заузела је повољније положаје, Оружане снаге Украјине у зони своје одговорности изгубиле су око 155 војника и два пешадијска возила;
▪Група „Север“ одбила је осам контранапада Оружаних снага Украјине у Харковској области;
▪Губици Оружаних снага Украјине дневно у зони одговорности групе „Север“ износили су 305 војника;
▪Група Запад побољшала је ситуацију дуж линије фронта, губици Оружаних снага Украјине износили су 450 војника;
▪Руска ПВО оборила је 33 украјинска дрона, као и четири гранате Вампир и Хајмарс;
▪Група „Центар“ побиљшала је ситуацију дуж линије фронта, одбила четири контранапада Оружаних снага Украјине;
▪Група „Југ“ је побољшала ситуацију дуж линије фронта и одбила контранапад, Оружане снаге Украјине изгубиле су око 635 војника и 7 складишта муниције;
▪Оружане снаге Украјине изгубиле су око 345 војника у зони одговорности руске групе „Центар“;
Украјинска војска изгубила 100 војника и пољску хаубицу "краб" у борбама у зони одговорности групе "Дњепар";
12:55 13.06.2024
Украјински генералштаб саопштио је да је ситуација на краматорском правцу у Доњецкој Народној Републици веома напета, као и да је само данас на тој линији фронта дошло до пет окршаја руске и украјинске војске. Из украјинског војног ресора тврде и да се тренутно два окршаја воде и у близини Ивановског и да је ситуација веома сложена. Претходно је и украјински лидер Владимир Зеленски саопштио да је ситуација на Покровском, Лиманском, Времевском, Краматорском и Купјанском правцу изузетно сложена.
12:53 13.06.2024
Три сарадника телевизије НТВ који су снимали у Горловки, Доњецка Народна Република (ДНР), тешко су рањена, саопштио је начелник градског округа Иван Приходко.
12:17 13.06.2024
Експлозија у Дњепропетровску.
10:44 13.06.2024
10:43 13.06.2024
НАТО не сматра екалацијом употребу западног наоружања, укључујући Ф-16, на територију Русије, рекао је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг по доласку на састанак министара одбране НАТО-а.
„Самоодбрана подразумева уништавање војних циљева на руској територији, то није ескалација“, рекао је Столтенберг, одговарајући на питање да ли је могуће користити Ф-16 за нападе на руску територију.
Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг није могао да потврди да ће украјински пилоти за ловце Ф-16 завршити обуку до краја лета.
„НАТО не обучава само пилоте, већ и сво неопходно особље за управљање Ф-16. То је огроман подухват и ја бих био опрезан са давањем рокова“, рекао је он на питање да ли ће бити довољно пилота за Ф-16.
09:53 13.06.2024
Специјалци групе Центар уништили су више од 100 јединица технике Оружаних снага Украјине од почетка специјалне војне операције, између осталог и тенкове Абрамс и Леопард, саопштила је прес-служба Централног војног округа.
„Више од 100 јединица технике Оружаних снага Украјине, укључујући стране тенкове М1 Абрамс и Леопард, уништили су оператери беспилотних летелица групе Центар током извршавања борбених задатака на авдејевском правцу. Уз помоћ специјалних наочара са уграђеним екраном, оператер беспилотне летелице види простор испред беспилотне летелице и прати правац лета како би оријентисао и кориговао рад, и граната погодила мету“, саопштила је прес служба.
Напомиње се да оператери беспилотних летелица активно учествују, не само у уништавању војне технике, већ и у јуришу на положаје и утврђења.
„Они континуирано врше ваздушно извиђање у позадини бојног поља, дају координате за артиљеријске и авијационе ударе и прилагођавају рад јуришних група на првој линији фронта“, додала је прес служба.
07:52 13.06.2024
Лондон ће одобрити нови пакет помоћи Украјини у вредности до 309 милиона долара, наводи се у саопштењу на сајту британске владе.
„Велика Британија обезбеђује финансијски пакет у износу до 242 милиона фунти (око 309 милиона долара) за подмирење хитних хуманитарних, енергетских и стабилизацијских потреба у Украјини“, наводи се у саопштењу.
На сајту владе се додаје да ће о пружању помоћи Украјини објавити британски премијер Риши Сунак током предстојећег самита Г7 у Италији 13-15. јуна.
07:17 13.06.2024
Украјински милитанти извели су напад на стамбену зграду у Кривом Рогу како би направили „трагедију“, рекао је Спутњику координатор проруског покрета отпора у Николајеву Сергеј Лебедев, позивајући се на своје колеге.
Како је рекао саговорник агенције, у среду увече у Кривом Рогу се чула експлозија, говорило се да је пројектил ударио у стамбену зграду, да има мртвих и рањених, а вести да је у питању руски напад одмах су почели да се шире.
„У Кривом Рогу има много циљева које вреди гађати, али на том месту их нема и ракета је морала баш да се изгуби да би завршила у тој високој згради“, рекао је Лебедев.
По његовим речима, „руске ракете“ заправо није било.
„Била им је потребна трагедија, па су одмах почели да се појављују вести, фотографије, видео снимци, док „руску ракету“ нико није нашао, није ни долетела", објаснио је он.
Према његовим речима, службеници СБУ су одмах стигли на лице места и поставили барикаде.
07:08 13.06.2024
Лидери земаља Г7 договорили су се да одобре кредит Украјини од 50 милијарди долара који ће се сервисирати од прихода замрзнуте руске имовине, преноси АФП, позивајући се на администрацију француског председника.
„Договорили смо се“, рекао је портпарол Јелисејске палате уочи самита Г7 (Велика Британија, Немачка, Италија, Канада, Француска, Јапан и САД) који се одржава у Италији од 13. до 14. јуна.
„Али ако се из неког разлога руска имовина одмрзне или приход од руске имовине не буде довољан за сервисирање кредита, онда ћемо морати да размислимо о томе како да поделимо терет зајма“, рекао је представник француске администрације.
Детаљи споразума ће бити финализовани након самита, што може потрајати, додаје извор Блумберга.
07:02 13.06.2024
Системи ПВО оборили су дронове над територијом Јарославске и Владимирске области Русије, саопштила је прес служба руског Министарства одбране.
Три дрона оборена су у Јарославској области и један у Владимирској области, прецизирали су у министарству.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала