- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

„Пре ће се укинути Република Српска...“: Скандалозна изјава министра одбране БиХ против РС

© Фото : видео скриншот/Јутјуб/Hayat Media BiHМинистар одбране у Савету министара БиХ Зукан Хелез
Министар одбране у Савету министара БиХ Зукан Хелез - Sputnik Србија, 1920, 13.06.2024
Пратите нас
Пре ће се укинути Република Српска, него променити име Сребреница, рекао је министар одбране у Савету министара Босне и Херцеговине Зукан Хелез и изнео предлог да се укину ентитети БиХ, да се од Српске направе два кантона, а да се назив Република Српска укине у потпуности.
„Уместо да ми поднесемо апелацију Уједињеним народима и кажемо да се Република Српска више тако не може звати, при чему не говорим ништа против народа који живи тамо, али она није само српска. Логичан след ствари након усвојене резолуције је то да ми тражимо, а није искључено да нећемо тражити - да се промени назив Републике Српске“, изјавио је Зукан Хелез у интервјуу за ТВ Хајат коментаришући Свесрпски сабор одржан у Београду.
Он је додао да никада неће доћи до цепања државе Босне и Херцеговине и да ако се то покуша - то је сукоб.
"Овде одговорно тврдим да се зна ко би у том сукобу, да народски кажем, извукао дебљи крај", запретио је Хелез.
Казао је и да жели да укине оба енитета и да направи седам кантона, од Републике Српске, како је рекао, направити два кантона, а да се назив Република Српска укине у потпуности.

Гогановић поручио Хелезу: Република Српска је трајна категорија

Заменик министра одбране у Савјету министара Александар Гогановић изјавио је да је министар Зукан Хелез пролазни функционер из Федерације БиХ, а Република Српска трајна категорија загарантована Дејтонским мировним споразумом.
Реагујући на најаве Хелеза, Александар Гогановић је рекао Срни да оваке изјаве министра одбране доказују раније тврдње да није дорастао овако одговорној функцији.
„Хелезове изјаве о укидању назива Републике Српске су неозбиљне, злонамерне и неутемељене, а у исто време су супротне ставовима међународне заједнице која је прихватила име Републике Српске, јер је Српска страна потписница Дејтонског споразума“, нагласио је Гогановић.
Константним вређањем и помињањем Републике Српске у негативном контексту, указао је Гогановић, министар одбране вређа Србе, али и друге народе који живе у Српској, а део су мултиетничких Оружаних снага БиХ, што је недопустиво.
„Да има политичке зрелости Хелез би знао да свака наша изјава мора бити одмерена, јер се рефлектује на систем одбране. Никада нећу скупљати јефтине политичке поене тако што ћу наносити штету систему одбране и нарушавањем односа у мултиетничким Оружаним снагама, као што то чини министар одбране“, истакао је Гогановић.
Према његовим речима, управо би Хелез, као министар, требао први да инсистира и ради на томе да се сви народи у систему одбране осећају комотно.
„Хелез се већину свог мандата бавио Српском, /председником Српске Милорадом Додиком и /председником Србије Александром Вучићем/, уместо да прихвати мој крајње добронамерни позив да се заједно бавимо нагомиланим проблемима у систему одбране и обезбедимо припадницима мултиетничких Оружаних снага БиХ достојанствене услове за живот и рад на војним локацијама, првенствено да побољшамо инфраструктуру, обезбедимо нове униформе и пристојне оброке“, рекао је заменик министра одбране, преноси РТРС.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала