- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Археолози открили ретке плаве фреске у древном светилишту у Помпеји /видео, фото/

© Фото : видео скриншот/Јутјуб/Pompeii Помпеја фреске
Помпеја фреске - Sputnik Србија, 1920, 14.06.2024
Пратите нас
Група археолога је, копајући по пепелу који прекрива древни град Помпеју, открила просторију са зидовима у фрескама у необичној небескоплавој боји.
Археолози још увек ископавају ову област, подручје познато као Инсула 10 у регији IX Помпеје, а недавно откриће укључује прекрасан небескоплави сакраријум, место за ритуал и очување светих артефаката - бриљантне црвене линије у нишама, где су вероватно стајале статуе и друга побожна иконографија.
Просторија од осам квадратних метара је декорисана у четвртом помпејском стилу (око 60. до 79. године нове ере), пише ArkeoNews.
На азурној позадини су елегантне женске фигуре. Четири жене представљају сезоне. Две су алегорије пољопривреде и пастирства, на шта указују плуг и пастирски штап.
Истраживачи мисле да је у време ерупције Везува та соба коришћена као складиште; осим грађевинског материјала, пронађено је 15 амфора, два крчага и две лампе.
У Помпеји је плава боја обично била резервисана за најсветија места, па археолози претпостављају да је просторија коришћена за паганске ритуале и чување светих објеката.
Археолози су пронашли и одаје за послугу у вили Јулија – потпуно другачије од светилишта. Мала просторија нема величанствене фреске, само кревет, оруђа за рад, корпу, уже и даске, чије облике је сачувала вулканска материја.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала