Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Боцан-Харченко о Хиловој изјави о „дефакто“ признању: Очигледно фарисејство

© Sputnik / Лола ЂорђевићРуски амбасадор у Србији Александар Боцан-Харченко
Руски амбасадор у Србији Александар Боцан-Харченко - Sputnik Србија, 1920, 14.06.2024
Пратите нас
Ако дође до „де факто признања“, које подразумева и чланство Приштине у УН, да ли постоји икаква друга опција за косовско решење осим „де јуре“ признања покрајине? Фарисејство је евидентно, оценио је амбасадор Русије у Београду Александар Боцан-Харченко реагујући на изјаву америчког амбасадора Кристофера Хила.
Коментар амбасадора Русије у Србији Александра Боцан-Харченка преносимо у целости:
„Обратили смо пажњу да је амбасадор САД у Београду Кристофер Хил почео да јавно дефинише критеријуме на основу којих би могле да напредују европске интеграције Србије. Тиме је, заправо, само потврдио оно што је опште познато: праве перспективе појединих кандидата за улазак у ЕУ данас се одређују не у Европи, већ преко океана, изјавио је амбасадор РФ Александар Боцан-Харченко.
Али ни то није све. Као и у многим другим случајевима, оно што је амерички дипломата рекао јесте само неспретан покушај да се прикрију праве непријатељске намере „колективног Запада” према Србији и Србима, које су се јасно манифестовале, на пример, у гурању у мају ове године цинично-антисрпске резолуције Генералне скупштине УН о Сребреници, против које је гласала Русија и од које се у разним облицима дистанцирала већина држава чланица УН.
Очигледно је да привремене институције самоуправе у Приштини – уз пуно потпомагање од стране својих спољних покровитеља – не желе ни да чују за испуњење било којих раније преузетих обавеза без гаранција „признања“ своје самопроглашене „независности” од стране Београда. Покушавају да натерају Србију да се помири са губитком дела своје територије – Аутономне покрајине Косово и Метохија – и протеривањем српског становништва одатле. Такву самовољу правдају озлоглашеним „поретком заснованим на правилима“.
Управо тај ултимативан и дестабилизујући захтев лако се чита између редова у лицемерним изјавама о „нормализацији“ између Београда и Приштине. Овај незаконит приступ нема никакве везе са изградњом мира и безбедности на Балкану.
Реторичко питање: ако дође до „де факто признања“, које подразумева и чланство Приштине у УН, да ли постоји икаква друга опција за косовско решење осим „де јуре“ признања покрајине? Фарисејство је евидентно, оценио је амбасадор Александар Боцан-Харченко у коментару објављеном на сајту Амбасаде Руске Федерације у Републици Србији.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала