- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Изложба икона руске сликарке Катарине Титове од 18. јуна у Руском дому

© Руски домПлакат за изложбу руске сликарке Катарине Титове у Руском дому
Плакат за изложбу руске сликарке Катарине Титове у Руском дому - Sputnik Србија, 1920, 14.06.2024
Пратите нас
Изложба радова руске сликарке Катарине Титове, заснована на традиционалним иконописним техникама, под називом „Благољепије“ биће отворена 18. јуна у Руском дому у Београду.
На изложби ће бити представљено око 50 радова: икона, дела декоративне и примењене уметности, као и видео-материјали, саопштено је из Руског дома.
Катарина Титова припада генерацији савремених уметника који су прошли нимало лак пут стицања знања, познат од давнина: од шегрта и мајстора, од проучавања теорије и праксе иконописа до формирања индивидуалног уметничког стила и погледа на свет, наведено је у саопштењу.
Стилска разноврсност савремених иконографских представа указује, како је наведено, на жељу да се икона представи као уметничко дело, а не само копија старинских аналога.
„Придржавајући се каноничности и молитвене строгости, Јекатерина ствара икону препознатљивог независног стила. Инспирацију проналази у старим руским и византијским споменицима“, истиче се у саопштењу Руског дома.
Катарина Титова је излагала у Француској, Монаку, Италији и Русији, чланица је савеза и удружења младих ликовних уметника.
Према речима ауторке изложбе, главни задатак нашег времена јесте да издвојимо главну идеју која је присутна у школама иконописа разних епоха.
Изложба ће бити отворена до 1. јула.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала