Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Није шија него врат: Шта се крије иза порука амбасадора Хила

© Sputnik / Лола ЂорђевићМапа Косова, Србија
Мапа Косова, Србија  - Sputnik Србија, 1920, 14.06.2024
Пратите нас
Ментори и креатори косовске независности имају само један циљ - да правно покрију отимање дела наше територије, односно Косова и Метохије. Како би се отпор у јавности томе смањио, користе разне еуфемизме попут „нормализација“ односа или „добросуседски односи“ Београда и Приштине, што је обмана, оцена је професорке Драгане Митровић.
Амерички амбасадор у Србији Кристофер Хил рекао је да се од Србије неће тражити признање Косова за улазак у ЕУ, већ нормализација односа. Јасно је, међутим, сматра Митровићева, да се иза Хилове „нормализације“ односа Београда и Приштине крије у ствари еуфемизам за захтев да Србија призна Косово као државу.

Еуфемизми за признање независности Косова

Стицајем околности, ово није први пут да се тако нешто дешава па су се годинама уназад фразе иза којих се крио исти циљ а којима су нам се мазале очи само низале: стандарди пре статуса, Косово и ЕУ на два колосека, добросуседски односи, заједничка европска будућност, нормализација односа…
Саговорник Спутњика професор Факултета политичких наука и директор Центра за студије Азије и Далеког истока Драгана Митровић слаже се да је можда највећи еуфемизам у свему овоме дијалог – јер њега заправо нема нити га је икада било, бар не у равноправном смислу. Из тог разлога истиче она, треба инсистирати да се процес врати у СБ УН који су једини надлежан за статусна питања у овом случају, према Резолуцију 1244.
„Ово је једно велико лицемерје, поступак који има за циљ да се завара јавност у Србији која се, наравно, у великој већини противи независности Космета. Политика било које владе која би чак и хтела да тако нешто призна и прихвати би била осуђена и одбачена од стране грађана Србије. Због тога се непрекидно и измишљају такви еуфемизми. На неки начин, они су такође користе и у сврху заваравања наше стране, то јест Србије, где се ми поступком „куване жабе“, односно, неприметним уступцима „де факто“ доводимо у такво стање, где није важно под којим именом се нешто дефинише, што је једана вид преваре нас самих,“ објашњава Митровићева.

Дајемо а ништа не добијамо

То је такође, додаје наша саговорница, већ опробани начин понашања западних сила, где нам обећавају нешто што се унапред зна да никада неће испунити, док с друге стране само захтевају и добијају једностране уступке.
„Ту ако се осврнемо уназад на тај процес, имамо једноставно један низ уступака са наше стране. Подсећам на позивни телефонски број, који су добили, на енергетски систем и на многе друге уступке овога типа. На овај начин су нас на неки начин обманули, јер смо овим уступцима сами избацили делове Србије са наше територије под плаштом некаквих преговора, компромиса и томе слично. Док са друге стране не видимо никакву спремност на компромисе, јер ментори и креатори косовске независности желе само да отму и да правно покрију отимање дела наше територије,“ оцењује саговорница Спутњика.
Митровићева уједно подсећа да је до отимања наше територије дошло бруталном војном агресијом.
„Овим процесима они заправо прво „де факто“ и а онда и „де јуре“ желе да дођу до нашег признања независности Косова, односно како они кажу, признања фактичког стања на терену. Ту манипулацију можемо да видимо и кад је реч о попису становништва, где се увек, па и са наше стране, прихвата теза да Албанца има више на КиМ од Срба, што је апсурдно јер и данас ако се Срби са КиМ преброје њих има процентуално више него и деведесетих, а и раније. Дакле, све су то лажи у функцији тога да се покаже да ми немамо право на нашу територију,“ каже она.

Фраза да ће се уласком у ЕУ све изједначити

Како наглашава, и сам преговарачки процес је као што се види довео до истеривања државе Србије са КиМ па ево видимо сада чак и са севера КиМ.
„Дошло је до великог страдања нашег народа и узурпације њихове имовине и основних права, велике неизвесности по питању њихове безбедности и других права. Сада и економски трпе и грађани, и наша економија доле, почев од фирми, производа, услуга итд, јер су протерани са тог дела наше територије а да ми не можемо ништа да урадимо осим да повучемо неке потпуно радикалне потезе. Дакле, то је и био њихов циљ да нас све ово време заваравају тобожњим процесом придруживања ЕУ кроз преговарање са привременим приштинским институцијама, да тобоже једног дана када сви будемо у ЕУ све ово неће ни бити битно,“ истиче Митровићева.
Да је све то тако, закључује наша саговорница, они не би прво радили на разбијању Југославије - све ово је једна велика превара која мења име по потреби, док смо ми у тешкој позицији везано за КиМ јер нам је тешко да у неким моментима кажемо да нећемо да у томе учествујемо, а ако учествујемо унапред смо губитници у том процесу.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала