Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Петковић: Курти наставља политику етничког чишћења исељавањем Срба из станова

© AP Photo / Visar KryeziuАљбин Курти
Аљбин Курти - Sputnik Србија, 1920, 14.06.2024
Пратите нас
Директор Канцеларије за КиМПетар Петковић каже да премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти чини све да настави политику етничког чишћења и протеривања српског народа са простора КиМ и да је у том циљу одлука тзв. косовске агенције за верификацију имовине, која подразумева, између осталог, и то да се исељавају Срби из својих станова.
Петковић је за РТС истакао да нико из међународне заједнице не реагује на политику Куртија, који настоји да етнички очисти и протера Србе са Косова и Метохије, што показује нова одлука Приштине да исели Србе из својих станова.
"Почетком овог месеца та тзв. агенција је послала обавештења на бројне адресе Србима на северу Косова и Метохије, власницима станова који су откупљивали станове од Трепче и других друштвених предузећа пре 25-30 година, са захтевом да се иселе до краја јуна. А ако се не иселе биће присилно истерани из својих станова", навео је Петковић.
Према његовим речима, реч је о 100 до 150 породица.
Навео је да је многим међународним представницима, међу којима и представницима Квинте, упутио питање где ће ти Срби.
"Ми смо упутили писма на бројне адресе, апсолутно и дипломатским каналима чинимо све да се једна таква срамна и безумна одлука заустави, али рећи ћу вам и следеће: та косовска агенција за верификацију и упоређивање имовине је основана супротно споразуму из Брисела, који подразумева да у тој агенцији седе представници Београда, Приштине и ЕУ", истакао је Петковић.
Додао је да Приштина једнострано спроводи неке своје одлуке које иду у правцу протеривања Срба, нарочито са севера Косова и Метохије, али и насељавања Албанаца на север Косова и Метохије.
"Невероватно је како Приштина иде уз провођење тих једностраних одлука те агенције, али притом не спроводи одлуке које се односе на Србе, односно које су донете у корист Срба", навео је Петковић.
Нагласио је да и пред Хабитатом, имовинском агенцијом УНМИК-а, а и пред тзв. косовском имовинском агенцијом има више од 29.000 захтева Срба само да се врате у своју узурпирану имовину која је узурпирана од стране Албанаца јужно од Ибра.
Указао је да се по тим захтевима се не поступа, али зато се поступа по захтевима Албанаца, што јасно показује каква је политика и који је заправо крајњи циљ Аљбина Куртија.
Петковић је нагласио да Београд води политику мира и гледа да сачува српски народ на КиМ.
Погледајте и:
Петар Петковић - Sputnik Србија, 1920, 14.06.2024
СРБИЈА
„Непојмљиво! У срцу Европе се газе основне вредности“: Пре годину дана Приштина донела срамну одлуку
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала