- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Путинов мировни план је историјски али – Запад жели ескалацију

© Sputnik / Grigory Sysoev / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин одржава састанак са званичницима у Кремљу.
Председник Русије Владимир Путин одржава састанак са званичницима у Кремљу. - Sputnik Србија, 1920, 14.06.2024
Пратите нас
Нови мировни предлог за украјинску кризу који је изнео руски председник Владимир Путин је историјски, али Запад жели ескалацију у Украјини и зато га неће прихватити, каже политиколог др Стеван Гајић.
Верујем да и Владимир Путин зна да мировни предлог неће бити прихваћен јер Запад жели, посебно пре политичких промена које би се тамо могле догодити, да и неке будуће власти буду заробљеници постојећег сукоба, оцењује Гајић, гостујући професор Московског државног института за међународне односе.
Председник Русије Владимир Путин изнео је, обраћајући се руским дипломатама, нови мировни предлог Кијеву и Западу за решавање украјинске кризе.
„Данас дајемо још један конкретан, реалан мировни предлог. Ако у Кијеву и западним престоницама, као што су и раније чинили, одбаце план, то је, на крају крајева њихова ствар, њихова политичка и морална одговорност за наставак крвопролића. Очигледно да ће се реалности на терену, на линији борбеног раздвајања и даље мењати, не у корист кијевског режима. И услови за почетак преговора ће бити друкчији“, поручио је руски председник.

Повратак НАТО на хладноратовске границе

Путинов мировни план се односи на читаву безбедносну архитектуру Европе и он се суштински није обраћао Украјини која није субјект међународних односа, већ Западу, каже Гајић за Спутњик. А порука Западу је да захтеви Русије још из 2021. године остају и дан данас на снази, а пре свега да се НАТО повуче на хладноратовске границе, додаје Гајић.
„Кад говори о томе да је потребна неутрална зона то се не односи само на Украјину. Суштина је да Русија није у међувремену ослабила, већ напротив, да са једном новом самоувереношћу понавља захтев упућен Западу, односно НАТО, Вашингтону пре свега, да не одустаје од својих безбедносних приоритета. А то је да док год је на њеним границама НАТО и док год су витални делови Русије, пре свега Москва, у домету нуклеарних ракета из непосредне близине, до тада ће Русија морати војним путем да решава питање своје безбедности.“
Суштина је да Русија има проблем са проширењем НАТО и да жели да врати сат уназад како би се НАТО повукао из низа земаља, истиче Гајић.

Путинов предлог за историју

Циљ актуелних власти на Западу је, међутим, како истиче Гајић, да украјински сукоб дође до тачке без повратка, како свака будућа власт у САД и Европској унији не би могле да промени ток догађаја.
„Проблем је, суштински у томе што се могућност за неку врсту квалитативне ескалације, односно евентуално чак и нуклеарне, повећава тиме што је Западу јасно да конвенционално не може добити овај рат. Чак и ако се земље НАТО укључе у директан сукоб против Русије, што постаје све извесније, они не могу победити у конвенционалном рату. Тако да је то можда више предлог за историју да би се убудуће знало ко је предлагао мир, али мислим да ово неће бити прихваћено.“
С друге стране, Гајић сматра да је и Русија свесна да какав год склопили мир, он би суштински значио само примирје. Можда би то примирје трајало и неколико деценија, али је очигледно да то не би био трајан мир за Русију, јер би на граници добила „Пољску 2“ која би била стални извор потенцијалне безбедносне опасности, објашњава Гајић.

Украјина ће ратовати до капитулације

Без обзира што је једина легитимна власт у Украјини Врховна рада, Гајић сумња да би она могла прихватити мировни предлог, јер су многи посланици већ отпутовали на скуп у Швајцарској а председавајући Раде Руслан Стефанчук обукао је мајицу са Зеленским на којој пише „председник“ и изразио му лојалност.
„Суштински Украјином се нелегално управља али то више нема никаквог значаја. Док овај рат буде трајао то ће тако бити, а после тога очекујем да ће у једном тренутку Украјина силом прилика капитулирати. Просто, неће имати више ни људи јер видимо да већ јако дуго имају проблем са људством. Можемо сваки дан да видимо на новим снимцима како се људи лове по улицама и силом шаљу на фронт. Очекујем потпуни колапс Украјине и то ће бити једини крај што се саме Украјине тиче.“
Међутим, према речима Гајића, све извесније да ће НАТО и после тога наставити рат против Русије.

Мир све скупљи

Осим тога, за украјински режим је неизводљиво да прихвати прву тачку Путиновог мировног плана и повуче трупе из Луганске, Доњецке, Херсонске и Запорошке области, јер би после тога требало да објасни велико крвопролиће до сада, сматра Гајић.
„Посебно што су све време имали максималистичке захтеве. Они су рекли да ће умарширати у Москву, ако се добро сећам, и како сад да то објасне после више од пола милиона погинулих војника и исто толико рањених до те мере да не могу више да воде самосталан живот а не да буду на фронту. Како то да објасне становништву? Зато они у том очајном стању продужују рат и погибија се наставља. Све је скупљи мир и то је логика која рат продужава“, закључио је Гајић.
Погледајте и:
Председник Русије Владимир Путин  - Sputnik Србија, 1920, 14.06.2024
РУСИЈА
Путин упозорио: Дошли смо недопустиво близу тачке без повратка
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала